La Salomon Ultra Pirineu farà controls antidòping per primera vegada

La prova aplicarà aquesta mesura per mantenir l'esportivitat a la competició

Sortida de l'Ultra Pirineu del 2016. ALEIX CAMPRUBÍ / ARXIU

La Salomon Ultra Pirineu ha anunciat la gran novetat d’aquesta edició. La cursa farà proves antidòping per primera vegada, professionalitzant l’esdeveniment encara més. David Prieto, membre de l’organització, ha anunciat que es faran quatre proves antidòping aleatòries als corredors de la Salomon Ultra Pirineu i la Marató Pirineu. “Els tres primers classificats s’emporten un premi amb una remuneració important i això pot provocar que alguns corredors optin per fer ús del dòping. Aquest és un esport molt noble i volem evitar que això passi”.

Un altre any, Bagà tornarà a omplir-se de corredors que convertiran el poble en una gran festa de l’esport durant tot el cap de setmana. Tot i que s’han reduït 100 places a les proves principals per evitar taps i embussos al llarg del recorregut, el nombre de corredors inscrits continua sent molt ampli i ronda els 4.000 participants.

Enguany, la Salomon Ultra Pirineu celebrarà la seva catorzena edició i repetirà les proves habituals dels darrers anys sense canvis al recorregut. Tot plegat arrencarà divendres amb el quilòmetre vertical a La Molina, continuarà dissabte amb la Salomon Ultra Pirineu (100 km), la Marató Pirineu (42 km) i la Pirineu XS pels infants. La Mitja Pirineu (21 km) es farà el diumenge i tancarà el cap de setmana.

David Prieto, ha explicat que “el recorregut no s’ha tocat, ja que quan una cosa funciona no té massa sentit canviar-la, però que sí que s’ha fet algun canvi tècnic per dinamitzar les proves i fer-ho tot més fàcil”.

Aquesta edició, la Salomon Ultra Pirineu tornarà a comptar amb el suport del Consell Comarcal, que donarà un cop de mà a l’organització amb el reciclatge. La prova genera una gran quantitat de brossa a causa de l’elevat nombre de participants que hi prenen part, el 2021, però, es van començar a prendre mesures per fer la cursa més sostenible i des de llavors, s’han reduït els residus fins al 70%. Com l’any passat, es tornarà a comptar amb l’Ultrabus, que permetrà agilitzar la mobilitat a la zona i evitar que els corredors hagin d’anar fins a Bagà amb el seu vehicle particular.

L’impacte de la cursa

El cap de setmana de la Salomon Ultra Pirineu omple Bagà i la comarca de gent i fa que el Berguedà estigui a orelles de tothom. Lluís Casas, alcalde de Bagà, s’ha mostrat orgullós d’acollir la prova un altre any dient que “és un dels moments més especials de l’any, ja que Bagà surt a la finestra del món i és reconeguda a tot arreu”.

De fet, l’impacte mediàtic i econòmic de la Salomon Ultra Pirineu és molt positiu per Bagà i la comarca. L’any anterior, la cursa va generar uns 4,6 milions d’euros, posant-se al nivell de la mateixa Marató de Barcelona i convertint-se en una de les curses més mediàtiques i populars del país.

Fa dos anys, la cursa va ser emesa en directe per TV3 i TVE i va tenir una audiència d’uns 400.000 espectadors. L’edició passada va duplicar les visualitzacions de forma inesperada, ja que Kilian Jornet, el corredor més mediàtic del món, no hi participava. Fets suficients per apreciar l’impacte aclaparador que té la Salomon Ultra Pirineu.

X