Enèsim endarreriment de l’estació de busos de Berga: “Sabem que cansa, però no hi ha més remei”

L'Ajuntament ha obert aquesta setmana una consulta per recollir aportacions dels veïns sobre la modificació puntual del POUM que és imprescindible per ordenar la zona, abans de fer-hi l'estació.

Render de la futura estació de busos que la Generalitat està projectant.

Nou endarreriment en el procés per construir l’estació de busos de Berga. Ara l’Ajuntament ha de modificar el POUM perquè es va aprovar d’acord amb la forma de la rasa dels Molins del 2005 i aquesta no encaixa amb la realitat actual de la zona. “La zona verda actual va a parar al carrer i al POUM es menja cases de la zona oest”, va explicar el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, al ple de setembre.

Però modificar el POUM no es fa en quatre dies. Aquesta setmana l’Ajuntament ha posat en marxa una consulta pública prèvia de 15 dies en què veïns, veïnes i entitats poden fer aportacions sobre la modificació urbanística que l’administració vol tirar endavant a la rasa dels Molins. L’associació de veïns de la rasa dels Molins ja ha activat els seus advocats per presentar arguments que frenin la idea.

El govern reconeix que la modificació del POUM endarrereix el procés per acabar alçant l’estació a la rasa dels Molins, però al·lega que té poc marge de maniobra. Ho va dir el regidor Serra al ple de principis de mes: “Sabem que és un tema que cansa a la ciutadania, però no hi ha més remei”.

BeGI recrimina que havien advertit al govern

L’estació va aparèixer al ple perquè Berga Grup Independent (BeGI) va posar-la sobre la taula a l’apartat de precs i preguntes. La portaveu del grup, Judit Vinyes, va recriminar a l’equip de govern que tant ella com el seu company de grup, Lluís Minoves, van advertir dels desajustos urbanístics fa mesos. “Independentment que nosaltres seguim pensant que la millor ubicació és a la Font del Ros, això ha suposat una pèrdua de temps. Nosaltres estem acostumats a treballar amb plànols i, si us oferim un punt de vista tècnic, està bé que ens escolteu”.

En la rèplica, el regidor d’Urbanisme va defensar que la modificació del POUM no s’ha fet abans perquè “en un primer moment va semblar que no era un problema i que es podria tirar endavant igualment”. Serra va explicar que es preveia “fer ús de la llei de carreteres” i els tècnics van considerar que el POUM es podria adaptar a posteriori per regularitzar que la zona verda es ficava dins de l’actual carrer Pere III.

Des de BeGI, Vinyes també va aprofitar el ple per proposar al govern que aprofiti aquests mesos en què “el projecte de l’estació està parat” (a l’espera que avancin els tràmits urbanístics) per recuperar l’altra opció i estudiar-ne la viabilitat. Des del govern, Serra no en va voler sentir ni parlar: “A vegades sembla que ens oblidem que això no ho paguem nosaltres. Estem fent ballar la Generalitat des de fa dues dècades. El que em sembla més prudent és mantenir el rumb i mirar d’aconseguir el màxim de suport d’aquest ple”.

Per aconseguir això últim, la CUP s’ha prestat a defensar la idea del vial fins a la C-16 que Junts reclama des de fa temps per posar-s’hi de cara. Això sí, el regidor d’Urbanisme apunta que la Generalitat no sembla disposada a invertir més diners i recalca -també ho va dir al ple- que, per ell, “l’estació de busos s’ha de fer a la rasa dels Molins, amb vial o sense”.

X