Protestes a les residències del Berguedà per les males condicions de les treballadores

La CGT s'ha manifestat en contra de la sobrecàrrega de treball que pateixen les treballadores

La Confederació General del Treball del Berguedà (CGT) ha sortit al carrer per manifestar-se en contra de les males condicions de treball que hi ha a diverses residències de la comarca.

La concentració formada per una cinquantena de persones ha passat per davant de tres residències on han llegit un manifest escrit per les treballadores afectades i on han protestat exigint que es compleixin els drets del personal afectat. La cinquantena de persones que s’han reivindicat han començat la manifestació a la Residència Mont Martí de Puig-Reig, passant per la Residència l’Onada de Casserres i la Residència Sant Bernabé de Berga. La concentració ha arribat fins a la Plaça Sant Pere on han penjat les seves pancartes.

Al manifest s’ha repetit que “les treballadores pateixen sobrecàrrega de treball, ja que les plantilles són massa curtes” i també s’ha apuntat de forma directe cap a les empreses, acusant-les de “fer negoci d’una necessitat universal” a costa d’altres persones.

Pep Cara, secretari general de la CGT al Berguedà, ha explicat que “s’han fet protestes davant d’aquestes tres residències perquè a totes tres hi ha els mateixos problemes”. Cara també ha mostrat la seva preocupació pel panorama actual, ja que “la sobrecàrrega de treball de les treballadores i les males condicions provoquen que estiguin malament i no puguin cuidar com cal als usuaris, que també es veuen afectats de forma indirecta”.

La CGT exigeix les residències es converteixin en servei públic

Des de la CGT també s’ha volgut expressar el reclam que “totes les residències siguin públiques, pel fet que es tracta d’un servei social” i “que les que ja ho són, com la de Sant Bernabé, necessiten més recursos i que s’hi aboquin més diners per poder oferir un tracte adequat als usuaris”.

Pep Cara ha explicat que “l’objectiu principal de la manifestació és donar visibilitat a aquests problemes i que la societat obri els ulls, perquè és un problema que afecta a tothom”.

“Necessito tres mesos”

La regidora de Drets Socials, Andrea Corominas, ha dit als mitjans de comunicació que entén les protestes i les recolza, però ha matisat que es tracta d’un problema que afecta a tot el país: “El conveni de les residències de Catalunya porta a sous molt baixos i en molts casos a problemes d’instal·lacions i mobiliari vell que provoquen mal ambient de treball, aquí i a tot arreu”.

Pel que fa a la Sant Bernabé, Corominas ha recordat que “som en un impàs” i que s’hi està implicant personalment per “enfocar-la d’una manera diferent”. El que el govern té clar és que la gestió ha de ser 100% pública: es neguen a una externalització perquè així -diuen “ens assegurem que els problemes de sous no són encara més greus”.

La regidora de Drets Socials també ha reconegut que l’assumpció de la gestió del centre per part de l’empresa municipal BRG Progrés perd força perquè no els permet treballar amb agilitat: “Volíem una resposta àgil i no l’estem tenint, si necessitem bolquers, els hem de tenir demà”.

En aquest escenari, la regidora Corominas ha demanat als treballadors de la Sant Bernabé un trimestre de marge: “L’administració és un transatlàntic que es belluga molt lentament. Porto tres mesos intentant fer un estudi de com estan les coses per canviar-la. En el pròxim mes hi ha una sèrie de reunions molt clau per decidir cap a on anem. Com això repercutirà en els treballadors? No ho sé, però ho tindrem més clar i m’he compromès a donar una resposta abans de finals d’any”.