Per què Gironella i Puig-reig paguen menys per les escombraries que la resta de municipis

Puig-reig ha aprovat aquesta setmana l'increment del rebut un 5% calcat al de la resta de la comarca, però tot i això la taxa anual que pagaran les famílies el 2024 serà més baixa que a la resta de municipis. La situació és idèntica a la de Gironella, que ho va aprovar fa una setmana.

El Consell d'Alcaldes d'aquest octubre, a Avià. MARC CANTURRI

Les famílies dels 29 municipis que tenen la recollida d’escombraries delegada al Consell Comarcal pagaran 145,95 euros l’any que ve, mentre que Gironella i Puig-reig en pagaran 11 menys, 134,95. L’increment d’un 5% del rebut de les escombraries que el Consell Comarcal va aprovar la setmana passada també es notarà als dos únics municipis de la comarca que continuen tenint un contracte de recollida propi, però la taxa anual que pagaran les famílies continuarà sent inferior a la de la resta de la comarca. I ja és oficial: tant Gironella com Puig-reig han aprovat per ple el cost del rebut per a l’any vinent.

Ahir, dijous, ho va fer Puig-reig, que va calcar el moviment que Gironella ja va fer la setmana passada. Tots dos ajuntaments han aprovat l’increment del 5% que el Consell va proposar. Ara bé, la diferència és que aquest 2022 la taxa de Gironella i Puig-reig ha estat de de 128,50 euros, mentre que la dels altres 29 municipis del Berguedà és als 139 euros. Això implica que el 5% s’apliqui sobre els 128,5 euros i no sobre els 139 euros, com a la resta de la comarca.

El resultat és clar: 11 euros de diferència entre uns i altres. Tot i que el servei està adjudicat a empreses diferents (a Gironella i Puig-reig fa la recollida Transvinyots, mentre que a la resta de la comarca se n’ocupa Tractaments Ecològics). El servei és el mateix, però a Gironella i Puig-reig els ajuntaments assumeixen una part més gran del cost amb fons propis perquè el cop a les butxaques de les famílies sigui menor.

L’increment del 10,2% de l’any passat, el punt d’inflexió

El decalatge es va accentuar l’any passat. El Consell va incrementar el rebut un 10,2%, i tant Gironella com Puig-reig se’n van desmarcar i van fer un increment menor, assumint una part més gran del cost del servei.

Això sí, tots dos municipis van aprofitar l’aprovació de les ordenances per igualar els seus preus i eliminar el seu decalatge particular. D’aquesta manera, Gironella (fins aleshores el municipi de la comarca amb un rebut més barat) va fer un increment més gran que Puig-reig i tots dos ajuntaments van clavar el rebut a 128,50 euros, 10,50 euros per sota dels 139 que s’han pagat a la resta de la comarca.

Aquesta vegada l’increment sí que és el mateix a tot arreu, però l’assumpció d’una part més gran del cost fa que tant Gironella com Puig-reig puguin apujar el 5% pactat a nivell comarcal, però a la vegada mantenir la taxa per sota de la comarcal… I no poc: pagaran 134,95 euros, mentre que a la resta de la comarca es pagaran 11 euros més, 145,95.

Els ajuntaments paguen un 5% addicional al Consell per evitar un increment major

A banda del 5% que pagarà addicionalment cada família l’any que ve, cada municipi (dels 29 que tenen la recollida delegada al Consell) aportarà un 5% més del rebut de les deixalles per evitar que s’enfili fins als 152,90 euros. Aquest 5% dels ajuntaments es podrà cobrar a través d’un epígraf pel qual cada municipi pagarà al Consell en concepte dels edificis de serveis municipals que generen deixalles i també en funció del nombre d’habitants.

Aquesta part que hi posaran els ajuntaments suposarà uns ingressos d’uns 150.000 euros pel Consell Comarcal l’any 2024, que serviran per reduir el dèficit que genera el servei a les arques públiques (la recollida val més diners que els que es recullen amb el rebut).

Objectiu: salvar el dèficit i quadrar números

El Consell estima que el dèficit l’any vinent seria d’uns 900.000 euros. Per reduir-lo, incrementa aquest 5% del rebut que pagaran les famílies amb la previsió que això suposi un increment dels ingressos de 150.000 euros. A banda, el 5% que hi posaran els ajuntaments aportarà 150.000 euros més a les arques comarcals. I les noves taxes d’abocador per a privats i no adherits es preveu que generin 300.000 euros més d’ingressos.

Amb aquesta sèrie de canvis, el Consell preveu assumir els 300.000 euros de dèficit restants, per quadrar números. Per la seva banda, Gironella i Puig-reig assumeixen amb fons propis tot el dèficit del servei. En el cas de Gironella, el mateix alcalde, David Font, va explicar al consell d’alcaldies de la setmana passada a Avià que li suposava uns 110.000 euros anuals.

En canvi, els municipis amb la dispensa feta també es beneficien de la implicació econòmica del Consell, de manera que Berga -amb més del triple d’habitants que Gironella- pagarà uns 45.000 euros a través del mencionat 5%, mentre que Avià -amb la meitat d’habitants que Gironella- en pagarà uns 7.800.

Per què Gironella i Puig-reig no fan la dispensa?

El mandat passat, quan el Consell va demanar la dispensa de la recollida a tots els municipis, Gironella i Puig-reig van ser els únics que van acabar-se resistint. Tots dos han defensat sempre que no volen perdre el control dels seus números i, amb la dispensa, el que dictés el Consell aniria a missa.

Ara, amb contracte propi, tant Gironella com Puig-reig poden fer els equilibris pressupostaris que creguin convenients, malgrat que això suposi pagar molts més diners amb fons propis que la resta de municipis.