Un estudi de mobilitat al Berguedà conclou que fa falta un bus exprés fins a Barcelona

Un altre punt a millorar són els protocols de reforços en hora punta

@ccbergueda

La sala de plens del Consell Comarcal del Berguedà va acollir aquest dimecres la presentació de l’“Estudi de la mobilitat col·lectiva al Berguedà”, que pretén establir les bases per recuperar i transformar el transport públic a la comarca. El pla es va presentar davant una trentena de persones de diversos col·lectius implicats en el transport.

L’estudi, realitzat per la consultora de mobilitat Intra, consisteix en un anàlisi de l’estat del transport públic al Berguedà amb l’objectiu de què aquest esdevingui un element valuós que incrementi l’atractiu i el benestar de la comarca.

Reforçar la connexió amb Barcelona

Les diferents propostes de millora que es van presentar són millorar la connexió amb Barcelona a través d’un bus exprés que aconsegueixi augmentar la competitivitat del transport públic envers el vehicle privat i reduir els temps d’espera entre expedicions. Aquest punt passa també per reordenar les connexions amb les colònies industrials i augmentar la velocitat comercial de les línies directes entre Barcelona i el Berguedà.

Oferir a la població de les colònies un transport porta a porta basat en el Transport a la Demanda o el cotxe compartit permetria simplificar la ruta cap a Barcelona i disminuir el temps de connexió.

Una millora dels protocols de reforços en hora punta

Altres propostes de millores que s’apunten en l’estudi són la millora dels protocols de reforços en hora punta per reduir els temps de resposta davant dels pics de demanda a través d’una reglamentació que eviti davallades en la qualitat del servei.

La millora de les infraestructures facilitaria la transformació del transport públic al Berguedà i per aquest motiu un nou emplaçament de l’estació d’autobusos de Berga descongestionaria el Passeig de la Pau, facilitaria l’arribada i la sortida d’autobusos a la capital berguedana i incrementaria la seguretat viària de l’entorn de l’actual estació.

En la presentació també es va valorar la necessitat d’agilitzar la implementació de la T-Mobilitat al Berguedà. El Consell Comarcal treballa per fer-ho al més aviat possible i té previst que la seva arribada es converteixi en una realitat durant els pròxims mesos.

Finalment, i entre altres punts de millora que també es van exposar, l’estudi apunta que l’increment de la visibilitat de l’oferta del transport públic és un element primordial per facilitar als usuaris la planificació dels seus viatges. Noves marquesines amb informació dinàmica, la creació d’un lloc web oficial o l’obertura de canals de comunicació amb la ciutadania via web o app són diferents punts a tenir en compte per facilitar l’experiència als viatgers.

Aquesta presentació s’emmarca en les taules de treball del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Una nova mirada al Llobregat, el riu més treballador del món”, finançat pels fons Next Generation EU de la Unió Europea dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’estat espanyol concedit a la comarca per un valor global de 2,5 milions d’euros.