Els Pastorets de Berga es rejoveneixen: protagonistes de 18 anys i vestits nous per aquest Nadal

Una desena de personatges estrenaran vestuari. L'actual era dels anys 90 i estava molt malmès.

Els Pastorets de la Farsa seran més joves que mai. Aquest any hi ha hagut un relleu generacional insòlit. Hi ha 26 persones que s’estrenen interpretant un dels més de 50 papers que actuen. La direcció de l’obra —que, per cert, aquest any també es renova, amb Eric Calderer i Marc Corominas— fa anys que estipula que una persona no pot fer un paper més de 3 anys per fomentar la rotació. Però és que, ara, a més, s’hi suma “una generació de joves que venen amb ganes”.

Eric Calderer ha explicat en roda de premsa que aquesta empenta juvenil farà que aquest Nadal hi hagi un Satan de només 18 anys en algunes funcions. També hi haurà un Garrofa que ha estrenat la majoria d’edat aquest 2023.

Encara sobre el repartiment, aquest cop Anna Emília Puig i Maria Corominas tornaran a encarnar el Garrofa i el Pallanga, els dos pastors protagonistes. L’any passat ho van fer per primera vegada i es van convertir en les primeres dones a interpretar dos papers que sempre havien estat assumits per homes. “En el seu moment va generar molta polèmica, però el resultat va ser genial i no vam dubtar ni un minut”, ha justificat Calderer.

Nens Jesús a la recambra

La fal·lera juvenil és extrapolable a la infantil. Alguns anys havia costat trobar prou nens Jesús per a les funcions de totes les festes, però aquest any n’hi ha hagut de sobre. Hi ha un nadó per a cadascuna de les cinc funcions i dos per als pastorets infantils. A més, n’hi ha que s’han quedat en llista d’espera per a l’any que ve.

Una desena de vestits nous

Però, més enllà de la joventut de l’elenc, si aquests Pastorets tenen una novetat, és el vestuari. La Farsa ha decidit renovar la indumentària d’una desena de personatges cabdals de l’obra. Són Llucifer, Satan, Sant Miquel, la Raquel, el Garrofa, el Pallanga, la Vella, els Àngels, Josep i Maria.

L’entitat hi ha invertit més de 2.000 euros i confia que l’any vinent se’n pugui fer una segona fase, per renovar els que queden o, com a mínim, una part d’ells. La proposta dels nous vestits la va fer Martí Canal, estudiant de disseny de moda amb passat a la Farsa. I la confecció dels vestits ha anat a càrrec de la també berguedana Maria Àngels Busquets.

Els vestits actuals eren dels anys 90. “Era una roba força desgastada, amb forats i destenyida”, ha explicat Calderer. A més, eren uns vestits poc adaptables a diferents mides humanes, ja que anys enrere el mateix paper era interpretat pel mateix actor durant dècades. “Ara hi ha una rotació de, com a màxim, 3 anys, i hem buscat un vestuari més adaptat a diferents perfils de persones”, han comentat els directors.

La música en directe, en un calaix

L’any passat els Pastorets van fer una prova pilot que consistia a introduir la música en directe en algunes de les funcions de Nadal. La valoració va ser “molt positiva”, però enguany s’ha decidit aparcar la idea a l’espera de poder-ne polir alguns serrells: “En vam quedar molt contents, però calen canvis a nivell tècnic que impliquen un cost econòmic que des de l’entitat no es pot assumir”, ha explicat Marc Corominas.

Això sí, el codirector ha deixat clar que “no és una proposta que descartem perquè dona un valor afegit a la funció”. Per això —diu— “el que farem serà buscar solucions perquè es pugui tirar endavant”.

Nous horaris

Els Pastorets de Berga es podran veure en cinc funcions al Teatre Municipal de Berga durant les festes de Nadal. L’estrena es farà el 25 de desembre, a dos quarts de deu de la nit.

La resta de funcions es faran a la tarda i amb un canvi d’horari respecte altres temporades: el 26 de desembre, l’1, el 7 i el 14 de gener, els Pastorets seran a les 6 de la tarda. L’any passat eren a dos quarts de 6.

Aquest desembre la Farsa té previst publicar, com cada Nadal, el repartiment de cada dia de funció per tal que el públic reservi l’entrada el dia que més l’interessi en funció de qui hi ha a l’escenari.

Les entrades surten a la venda aquest divendres, 1 de desembre, al web de la Farsa i al dels Pastorets. L’entrada general val 12 euros, però hi haurà descomptes per a infants i jubilats.

Un cartell “atrevit”

El cartell d’enguany és de Natàlia Urbieta, de Bagà. Corominas l’ha definit com “una proposta atrevida i diferent al que estem acostumats a veure”. I assegura que ja ha arribat en el si de l’entitat que els berguedans en parlen “a casa i als carrers”.