La residència Sant Bernabé, a l’hotel Berga Park: l’Ajuntament, “obert a estudiar-ho”

Part de l'oposició ha posat la idea sobre la taula amb l'objectiu d'ampliar les places; el govern "no ho veu malament", sempre que sigui per millorar l'atenció, més que per concentrar-hi més usuaris.

La residència Sant Bernabé podria acabar a l’hotel Berga Park. Part de l’oposició ho ha posat sobre la taula i el govern, d’entrada, es mostra “obert a estudiar-ho”. Si es materialitza, seria la segona vegada en pocs anys que un hotel de la ciutat es converteix en una residència (ja ho va fer el Ciutat de Berga per donar pas a la privada Berga Residencial, el 2021). Sobre la Sant Bernabé, aquest dijous, al ple de gener, Junts ha posat sobre la taula una proposta [el trasllat al Berga Park] que, segons ha confirmat l’alcalde, Ivan Sànchez, també havia fet el portaveu del PSC, Abel Garcia, a porta tancada.

Ampliar-la fins a 90 places

Des de Junts, Ferran Aymerich ha plantejat que, a parer seu, cal buscar “models més eficients i que permetin acostar-se més a l’equilibri de costos i despeses”. I en aquesta línia, ha afegit que, després d’un estudi comparatiu amb altres residències, des de Junts han conclòs que “tenim una residència amb massa pocs usuaris” i “cal estudiar dimensionar-la i ampliar-la fins a 90 o 100 places” (actualment en té 62). El problema és que, a l’emplaçament actual, és impossible perquè no hi cabrien. I per això plantegen el trasllat al Berga Park, que, de fet, és a escassos metres del centre.

Aymerich ha defensat que, tot i que l’hotel es troba en “una situació complicada en l’àmbit judicial”, l’Ajuntament podria recuperar-lo en poc temps. El govern treballa des de fa mesos en el tancament de la carpeta d’Inberga Tur i en un acord que permeti recuperar tant l’hotel com l’hostatgeria de Queralt. De fet, fa just un any, semblava tenir-ho a tocar, però encara no s’ha materialitzat.

En la rèplica a Aymerich, tant l’alcalde com la regidora de Drets Socials, Andrea Corominas, han volgut mantenir totes les portes obertes sobre el futur de la residència. Sànchez ha dit que “no ho veiem malament” i que, des del govern, estan “oberts a totes les propostes”. Això sí, ha instat els portaveus a seguir-ne parlant internament en la pròxima comissió de projectes estratègics.

La regidora de Drets Socials demana centrar-se en l’atenció

Per la seva banda, Andrea Corominas ha posat en dubte que la solució per a la residència sigui concentrar-hi més usuaris i ha defensat que les accions han de prioritzar l’atenció dels usuaris. Ara bé, tot i que traslladar la residència a l’hotel ho veu “una mica fred”, ha deixat clar que “totes les opcions són ben rebudes” i “el Berga Park podria ser una opció, però no per fer una macroresidència, sinó per millorar l’atenció de les persones”.

Sobre la viabilitat econòmica, Corominas ha insistit en la importància que la Generalitat s’impliqui en la gestió perquè, això, podria arribar a propiciar que es comparteixin costos amb altres residències que pengin del paraigua de la Generalitat i que alguns costos s’abarateixin.