El cementiri de Berga estrena un espai dedicat al dol perinatal

Es tracta d'un banc circular fet a partir de peces de formigó al voltant d'una olivera i aquest dissabte, 24 de febrer, se'n farà la inauguració oficial, a les 12 del migdia.

El cementiri de Berga estrena un espai específic per a les famílies que han perdut una criatura durant la gestació, el part o pocs dies després de néixer. L’Associació Sense Por, amb el suport de l’Ajuntament, ha impulsat aquesta iniciativa amb l’objectiu de donar visibilitat al dol gestacional i perinatal, que sovint les famílies encara han de patir en silenci i soledat i que no té cabuda en els espais de dol convencionals.

Què és el dol perinatal?

El dol gestacional i perinatal és aquell que es produeix per les morts que es donen durant l’embaràs o en algun moment al voltant del naixement. Es tracta de pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs o en gestacions a partir de les 22 setmanes, durant el naixement o les morts de nounats fins als 28 dies de vida.

Un banc circular al voltant d’una olivera

El nou espai s’ha habilitat al llarg dels últims mesos en un dels sectors enjardinats a la part est del cementiri a partir de la proposta de disseny que va fer l’associació Sense Por. Consisteix en un banc circular fet a partir de peces de formigó al voltant d’una olivera.

A banda de ser una proposta de l’entitat Sense Por, l’habilitació d’aquest espai es va debatre al plenari municipal arran d’una moció presentada per Junts per Berga i es va aprovar per unanimitat. L’Ajuntament de Berga ha assumit el cost de l’actuació.  

Aquest dissabte, acte d’inauguració

La inauguració del nou espai dedicat al dol perinatal al cementiri de Berga serà el pròxim dissabte, 24 de febrer, a les 12 del migdia, i comptarà amb intervencions de representants de l’associació Sense Por, persones afectades, professionals dels àmbits de la psicologia i la sanitat, així com de l’Ajuntament de Berga.