El berguedà Pol Lorente, a un pas de guanyar la Copa del Rei de futbol

És el preparador físic d'un Mallorca que aquest dimarts va aconseguir el bitllet per jugar la final de la competició, després de superar a la tanda de penals la Reial Societat.

La final de la Copa del Rei de futbol tindrà un protagonista berguedà. És Pol Lorente i, des de fa poc més de dos anys, és l’assistent i el preparador físic del primer equip del RCD Mallorca. Nascut a Berga fa 36 anys, Lorente és un dels homes de confiança de Javier Aguirre, l’entrenador de l’equip balear, i de fet la seva trajectòria professional fa anys està vinculada a la del tècnic mexicà. Aquest dimecres el nom d’Aguirre és tendència perquè molts el consideren un dels artífexs de la fita que ahir l’equip va aconseguir al País Basc: el Mallorca jugarà la final de la Copa del Rei, una experiència que el club no vivia des del 2003.

L’equip balear va vèncer ahir la Reial Societat en la tornada de la primera semifinal de la competició. El partit d’anada, a Son Moix, va acabar amb empat a zero i amb tot obert de cara a la tornada. Ahir, a Sant Sebastià, els 90 minuts van acabar amb empat a un en el marcador, i cap dels dos equips va ser capaç de marcar a la pròrroga. L’eliminatòria es va decidir en una agònica tanda de penals en què el Mallorca es va mostrar intractable: els d’Aguirre van enviar a gol els cinc llançaments que van fer, mentre que la Reial Societat va fallar-ne un, el primer de tots. Només hi havia un bitllet per a la final en joc, i se’l van endur els balears.

A la final, que es disputarà el 6 d’abril a La Cartuja (Sevilla), el Mallorca s’hi trobarà o bé l’Atlètic de Madrid o bé l’Athletic Club de Bilbao. Tots dos equips es juguen l’última plaça per al partit decisiu de la competició en la tornada de la segona semifinal, que es disputa demà, dijous, a San Mamés (Bilbao). Els bascos afronten la cita amb un lleuger avantatge: van guanyar l’anada al Metropolitano (Madrid) per la mínima, 0 a 1.

El vincle Lorente-Aguirre i la transformació del Mallorca

Lorente va treballar amb Javier Aguirre, quan el mexicà entrenava la selecció d’Egipte (2018-2019). Després, el preparador físic berguedà va fitxar pel San Fernando andalús, però al cap d’uns mesos Aguirre se’l va tornar a endur a la primera línia del futbol espanyol: va fitxar per un Leganés (2019-2020) que aleshores era cuer de Primera Divisió. La situació del conjunt madrileny era crítica, però el nou cos tècnic va aconseguir que l’equip arribés a l’última jornada amb opcions de salvar-se del descens. La fita se’ls va escapar en l’últim instant.

Abans de fitxar pel Mallorca, Aguirre i Lorente van compartir experiència a Mèxic, als Rayados de Monterrey (2021-2022). D’aquesta etapa, el principal èxit de l’equip va ser la consecució de la Concachampions 2021, que va permetre al conjunt mexicà disputar el Mundial de Clubs d’aquell any.

I el març del 2022, el Mallorca va fer oficial la contractació de Javier Aguirre com a nou tècnic del primer equip. Amb ell, van arribar al club el mateix Lorente, com a preparador físic, i Toni Amor, per assumir el rol de segon entrenador. A l’equip, li quedaven nou finals per sortir de la zona de descens i aconseguir la permanència a primera divisió. I se’n va sortir, pels pèls: 13 punts de 27 i setzena posició final, només un punt per sobre d’un Granada que aquella temporada va baixar a Segona.

La temporada passada va ser molt més plàcida per als balears, que van acabar la lliga novens, amb 50 punts, 10 per sobre del Valladolid, que va ser el primer dels equips que van descendir. A més, els d’Aguirre van quedar a només 3 punts d’un Osasuna que va aconseguir un bitllet per jugar competició europea.

I aquest any, les coses no els van tan bé a la lliga, però mantenen una distància prudencial respecte al descens: el Mallorca és setzè, amb 24 punts, sis més que el Cadis, que ocupa la primera de les places que suposarien la pèrdua de la categoria. A la copa, però, l’equip balear ha estat pletòric fins ara: a primera ronda, va golejar el Boiro (0-4); a segona ronda, va eliminar l’Egüés (0-3); a setzens de final, es va desfer del Burgos (0-3); a vuitens, va superar el Tenerife per la mínima (0-1); a quarts, va vèncer un Girona intractable fins al moment (3-2); i a semifinals, ha apartat del camí la Reial Societat.

En joc, la segona Copa del Rei per a la història del club

El Mallorca ha disputat, fins ara, tres finals de la Copa del Rei de futbol. La d’aquest any serà la quarta. La temporada 90-91 va perdre contra l’Atlètic de Madrid a la pròrroga (1-0). La temporada 97-98 va perdre contra el Barça als penals (1-1*). I a la tercera va la vençuda: la temporada 2002-2003, els balears van golejar el Recreativo de Huelva a la final (3-0) i es van endur la primera copa de la seva història.

Des de llavors, l’equip no ha aconseguit tornar mai a una final. Això sí, la temporada 08-09 va quedar a les portes: va arribar a les semifinals, però el Barça —que acabaria guanyant aquella edició— els va eliminar.

Per a Pol Lorente, la d’aquest any seria la primera Copa del Rei. El desenllaç: el 6 d’abril, a Sevilla.