Per on passarà l’etapa berguedana de la Volta ciclista a Catalunya?

El coll de Pradell, presentat com el gran al·licient d'una etapa que té tots els números de ser decisiva per a la classificació final de la prova.

Ja es coneix el recorregut detallat de la Volta ciclista a Catalunya i, per tant, també de l’etapa berguedana que tindrà l’edició, dissabte 23 de març. Aquesta tarda l’organització ha presentat el recorregut i les novetats de la cita en un acte a les instal·lacions de l’INEFC de Barcelona que s’ha pogut seguir en directe a través del canal Esport3.

La principal incògnita de la jornada era conèixer els punts de pas de l’etapa berguedana. Fins i tot ho ha reconegut des de l’escenari el director de la cursa, Rubén Peris: “Hi ha molts concursos a les xarxes per endevinar-lo”. I la resolució dels dubtes no ha decebut. L’etapa, com ja se sabia, sortirà de Berga i acabarà a Queralt, però entremig resseguirà un port de categoria especial, el coll de Pradell, dos ports de primera categoria, un de segona, una de tercera i dos esprints intermedis a Borredà i a Berga. En total, tindrà 154,7 quilòmetres.

Des de Berga, els ciclistes faran via cap a Borredà, passant abans per Vilada. A Borredà faran un esprint intermedi, abans d’enfilar el primer port de la jornada, el coll de la Batallola, que farà passar els participants per Sant Jaume de Frontanyà.

Superat el primer port, aniran cap a Gombrèn per poder afrontar el segon port del dia, el collet de Cal Ros, just abans de resseguir Sant Jaume de Frontanyà i la Pobla de Lillet. D’allà, agafaran la carretera que connecta el municipi poblatà i Guardiola de Berguedà per anar a buscar el següent repte de la jornada.

I és aquí on els participants posaran a prova de debò les seves cames: l’etapa els portarà a l’ascensió al coll de Pradell, que debuta a la Volta a Catalunya i que s’ha tipificat port de categoria especial. Després del port, els ciclistes passaran per Saldes i es dirigiran a Malanyeu, per fer la collada de Sant Isidre, de primera categoria.

I agafaran la C-16 en sentit sud per tornar cap a Berga, on hi haurà el segon esprint intermedi de la jornada, abans de la cirereta del pastís: la pujada a Queralt, on hi haurà la meta de l’etapa.


Set dies de ciclisme per tot el país

Serà la 103a edició de la Volta i tindrà, per segon any consecutiu, tres arribades en altura. A banda del final a Queralt, també hi haurà una cloenda d’etapa a Vallter i una altra a Port Ainé. Per tercer any seguit, Sant Feliu de Guíxols serà la gran sortida de la prova i també el final de la primera etapa, dilluns 18 de març.

Mataró també repeteix com a punt d’inici d’etapa per vuitè cop en els últims deu anys. Serà en una segona jornada que portarà els ciclistes al cim de l’estació de Vallter. La tercera jornada també serà de muntanya i unirà Sant Joan de les Abadesses —que torna a la prova cinquanta anys després— i l’estació de Port Ainé. El quart dia començarà a Sort i finalitzarà a Lleida, que no acollia una etapa des de l’any 2013. L’endemà, els ciclistes sortiran des d’Altafulla i acabarà a Viladecans. Tot plegat serà el pròleg de l’etapa berguedana, la sisena, amb inici a Berga i final a Queralt. L’últim dia de cursa, diumenge 24, serà, com sempre, amb inici i final a Barcelona.