Paulig, l’antiga Liven, negocia construir una nova fàbrica a Olvan

L'empresa ha anunciat la inversió, de 42 milions d'euros, però encara no ha triat la ubicació. Això sí, hi ha hagut moviments —de moment, sense acord— per obrir-la al Berguedà, on la companyia ja té les altres fàbriques que funcionen a Espanya.

Paulig, la multinacional finlandesa de la qual penja Liven des de principis del 2022, ha decidit ampliar el seu negoci a Espanya. La companyia ha anunciat que hi construirà una nova fàbrica a partir del 2025, amb la idea que comenci a funcionar el 2026, i té prevista una inversió de 42 milions d’euros per materialitzar-ho. La nova planta produirà snacks salats i busca reforçar la posició de la companyia en el mercat europeu en les categories Tex Mex i snacking.

La inversió de 42 milions d’euros ha estat confirmada a l’Aquí Berguedà per fonts de l’empresa. El que encara no s’ha definit és la ubicació. Ara com ara, la companyia té les naus del polígon de la Valldan i les de Puig-reig, a banda de les oficines de Sant Cugat i el centre de distribució de Toledo. Fa uns mesos, l’empresa ja va invertir dos milions d’euros a la fàbrica de Berga per augmentar la capacitat de producció i, ara, busca un espai on seguir creixent.

Segons ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà, el Berguedà és entre les opcions per fer-ho, però encara no hi ha res lligat. Una de les ubicacions més llamineres per una inversió d’aquesta magnitud és el polígon d’Olvan, que fa pocs mesos que ha desencallat la comercialització de grans parcel·les de sòl industrial i que és una de les localitzacions que la companyia té sobre la taula.

“Hem d’anar a totes”

L’alcalde del municipi, Sebastià Prat, ha recalcat que “no hi ha res lligat”, però ha admès que “si som capaços de lligar-ho i fer que aterrin aquí i que l’ampliació es quedi a la comarca, hi guanyarem tots”. Per a Prat, la lectura és clara: “Hem d’anar a totes, perquè és una inversió empresarial sense precedents en els últims 30 anys”.

L’alcalde —que també és conseller comarcal d’Indústria i Empresa— ha reconegut que, com a polígon, l’arribada de Paulig seria “la millor de les arrencades per demostrar que és una realitat”. Assegura que seria “la notícia que hem somiat sempre” i confia que, si s’aconsegueix lligar, “de ben segur que farà activar moltes altres empreses que s’ho plantegen perquè situarà definitivament Olvan al mapa”.

Els snacks, una de les grans opcions per créixer en el sector

El director general de Paulig, Rolf Ladau, destaca al lloc web de la companyia que la inversió de 42 milions “marca un pas important en l’estratègia de creixement internacional”. A banda, assegura que “també augmentarà les capacitats d’innovació en Tex Mex i snacks“. I en aquest sentit, recalca que “són una de les categories de més ràpid creixement dins el sector alimentari”.

Per la seva banda, el també dirigent de la companyia Thomas Panteli afirma que les noves instal·lacions serviran per “satisfer la creixent demanda” que esperen tenir en el futur. A banda, Panteli destaca que, a la planta, hi faran “productes d’alta qualitat elaborats de forma sostenible i eficient”. I conclou que actualment Paulig té 340 treballadors a Espanya, però amb l’ampliació esperen “contractar-ne molts més en els pròxims anys”, tot i que de moment no posa xifres.