Terranova CNC 50

General

Avià vol garantir la continuïtat de la festa del Segar i el Batre i diumenge els segadors ensenyaran l’ofici a aprenents

Els segadors de la Festa del Segar i el Batre d’Avià que se celebrarà aquest diumenge, tindran aprenents a qui hauran de transmetre els coneixements de l’ofici. D’aquesta manera es vol garantir el relleu generacional i poder donar continuïtat a la festa, tal com ha explicat la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Avià, Maria del Agua Cortés, que ha dit que cada any “queden menys segadors perquè es fan més grans”. Per això, per evitar que es perdi la festa s’ha pensat que els antics segadors es facin acompanyar per aprenents que podran descobrir tot el procés del segar i el batre. Pere Casafont, cap de la colla dels segadors, ha afegit que també és una manera de ‘recordar’ aquest antic ofici.
Aquests dies ja hi ha moviment al camp de Santa Maria d’Avià. Els segadors porten les garbes cap a l’era on han muntat la garbera per tenir-ho tot a punt per aquest diumenge.
La festa de diumenge començarà de bon matí, a 2/4 de 9, al camp on es farà la sega amb volant i el lligat de les garbes amb garrot i vencill. Després s’estendran les garbes a l’era, es farà la batuda amb animals, el muntatge del paller, la ventada amb ventadora manual i la recollida del gra. Tampoc hi faltarà el típic esmorzar que feien els segadors per aguantar les llargues jornades al camp.
La Festa del Segar i el Batre d’Avià està organitzada per la colla de segadors, en col·laboració amb l’Ateneu i l’Ajuntament d’Avià. Es farà diumenge però aquesta tarda ja hi haurà el primer acte. Serà una xerrada sobre “Hàbits alimentaris al segle XXI, un repte?” a càrrec del farmacèutic Manuel Sala Queralt, expert en alimentació, nutrició i dietètica del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Començarà a les 7 de la tarda, a la sala de l’Ateneu d’Avià.

Estic amb tu

Comentaris