General

Les obres del Museu de la Patum podrien començar després de Corpus

L’Ajuntament de Berga té previst iniciar les obres per construir el Museu de la Patum un cop passi Corpus, és a dir, després de la primera setmana de juny. Aquesta és la previsió per a un projecte que tindrà un cost d’uns 3,5 milions d’euros i pel qual l’Ajuntament ha d’acabar de lligar el finançament.
Dissabte passat, l’Ajuntament va donar a conèixer el projecte elaborat pel grup d’arquitectes La Gula, dins els actes commemoratius del quart aniversari de la proclamació de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat. El museu s’ubicarà a l’espai que actualment ocupa l’edifici de l’Ateneu, a la plaça de Sant Pere, i l’edifici de l’Escac. Tots dos immobles s’enderrocaran i s’aixecarà un nou edifici de tres plantes. Bona part de l’espai l’ocuparà la Casa de la Patum, en una zona que anirà des de la plaça de Sant Pere, on hi haurà l’entrada principal, fins a la Ronda Moreta.
Marc Zaballa, arquitecte responsable del projecte, ha explicat a Ràdio Berga que el nou edifici serà respectuós amb l’entorn, adaptant els volums i les alçades amb la plaça de Sant Pere i la Ronda Moreta. Tant la coberta com la façana estaran recoberts d’un mateix material, amb la voluntat que tingui una imatge contemporània i moderna. El projecte també té la intenció de ser respectuós amb la història. Per exemple, la muralla medieval (del segle XIV) que travessa l’edifici tindrà protagonisme en l’espai museístic.
L’exposició pròpiament dita es distribuirà en tres nivells, situats en cascada, de manera que la plaça i la ronda Moreta estaran connectades visualment. Fins i tot, hi haurà un pati central, al voltant del qual girarà tot l’edifici i que vol ser l’espai més representatiu. És, segons l’arquitecte responsable del projecte, el berguedà Marc Zaballa, un “gran repte”. Segons Zaballa, tot i l’envergadura del projecte, en el termini d’un any, entre Patum i Patum, l’estructura del nou edifici i la coberta ja podrien estar enllestits, de manera que la festa es pugui celebrar amb seguretat, sense tanques ni elements estranys a la plaça.
L’entrada principal al nou edifici s’ubicarà a la plaça de Sant Pere, tot i que també hi haurà entrades a la ronda Moreta i a la plaça del Doctor Saló. S’obrirà una nova connexió entre la plaça i la ronda Moreta. El nou edifici també acollirà el centre cívic del nucli antic que comptarà amb sales per a les entitats i espai de reunions. A la tercera planta, hi haurà oficines municipals.

Estic amb tu

Comentaris