General

Zenobita Edicions publica un quadern sobre l’embassament de la Baells

Zenobita Edicions publica un nou títol de la col·lecció sobre patrimoni berguedà, que edita conjuntament amb el Consorci de la Ruta Minera. El nou volum es titula “L’embassament de la Baells” i parla de la història de la construcció del pantà i de l’abans i el després que va comportar per a la comarca. Una de les autores del text, la historiadora Rosa Serra ha explicat que la construcció de la Baells va ser un obra d’infraestructura extraordinària: “va canviar el paisatge i va tenir conseqüències a nivell d’infraestructures, ja que va obligar a desviar l’eix del Llobregat i les connexions amb diferents municipis. Però, sobretot, va fer desplaçar totes les persones que vivien a la vall i va néixer un nou poble, Sant Jordi”.
Al llarg dels cinc capítols del quadern s’expliquen les característiques geogràfiques i hidrològiques de la vall del Llobregat, la història del monestir de Sant Salvador de la Vedella i del municipi de la Baells, format per 34 cases, els habitants de les quals van veure com el seu poble quedava negat i van haver de construir-ne un nou. També explica la construcció de l’embassament, les característiques tècniques d’aquesta gran obra d’enginyeria i tot el procés fins arribar a la seva inauguració, l’any 1976. Les autores són la directora del Museu de les Mines de Cercs, Alba Boixader, i la historiadora Rosa Serra.
“L’embassament de la Baells” ja es pot comprar al preu de 8 euros. Se n’ha fet un tiratge de 700 exemplars. El quadern té 20 pàgines i compta amb les il·lustracions de Josep Picas i Antònia Prat.

Estic amb tu

Comentaris