General

Memorial Democràtic i l’associació de perjudicats busquen més afectats per les incautacions franquistes al Berguedà

L’entitat Memorial Democràtic del Berguedà i l’associació de Perjudicats per la Incautació del Govern Franquista (APIGF) es mobilitzen per trobar més casos de famílies que van patir la confiscació dels diners emesos durant la República i que la dictadura de Franco es va quedar però no va tornar mai. A tot l’estat l’associació té coneixement de 2.000 persones, però al Berguedà no se sap quantes podrien ser. A més, tal com ha comentat a Ràdio Berga, Agustí Aranda, vocal de l’Associació de Perjudicats per la incautació franquista, cada vegada són menys les persones que queden vives que van patir aquest cas directament.
L’any 1938, el règim franquista va obligar a entregar els diners emesos abans del 18 de juliol de 1936 (data del cop d’estat contra el govern republicà, per tal de ser canviats per la nova moneda encunyada per la dictadura. Sota el paraigües del Banc d’Espanya, les diferents entitats bancàries, i també alguns ajuntaments es van encarregar de recollir els diners i d’entregar un pagaré, un rebut, signat i segellat, i que, en teoria, havia de servir per canviar aquest capital pel nou model de moneda. La majoria dels afectats, els que no podien demostrar la seva afinitat amb el nou règim, no van recuperar mai els diners i moltes famílies es van quedar sense res. Durant anys aquestes famílies han amagat, o han aparcat, aquest deute pendent. Fa només uns cinc anys que alguns afectats “van voler saber què era realment aquell rebut” i es van començar a moure i organitzar-se “per veure si hi havia alguna possibilitat de poder cobrar aquests diners” i van començar a rebre notícies de persones d’arreu de l’estat (València, Madrid, Màlaga o Murcia ) que havien patit aquesta confiscació.
L’Associació de Perjudicats per la Incautació del Govern Franquista s’ha reunit amb la majoria de partits polítics catalans i amb el president del Parlament, Ernest Benach. Segons Aranda, tots comprenen el cas, però no s’avança per poder recuperar els diners. Des de l’associació destaquen que aquest “és un dels temes pendents de la transició” i lamenten que mentre partits i sindicats han recuperat el patrimoni que van perdre per culpa del Franquisme, els ciutadans no han cobrat res.
Al Berguedà, l’entitat Memorial Democràtic treballa per conèixer casos desconeguts de confiscacions i posar en contacte les persones afectades amb l’associació de perjudicats. Ahir alguns membres d’aquesta entitat van fer una xerrada informativa al Casal de la Gent Gran de Berga.

Comentaris