El Lluçanès votarà si vol ser comarca el 26 de juliol, després que el govern català desaconsellés fer-ho el 27S

La consulta del Lluçanès per esdevenir comarca es farà el proper 26 de juliol, després que el Departament de Governació hagi desaconsellat que la consulta coincideixi amb les eleccions autonòmiques.

El procés participatiu que ha de servir per demanar als ciutadans si volen convertir-se en la 43a comarca catalana culminarà així en una votació aquest estiu.  El motiu del canvi, respecte la data que ja s’havia votat per majoria pels alcaldes dels diferents pobles del Lluçanès, és que des del Departament de Governació se’ls ha desaconsellat fer coincidir la consulta amb les eleccions del 27 de setembre. Els batlles van proposar aquest dia per aconseguir més participació.

Les raons que els han donat han estat, segons ha explicat el president del Consorci del Lluçanès i alcalde de Prats, Lluís Vila, que “no diuen que hi hagi especificament cap llei que ho prohibeixi, però ens diuen que ells estaran plenament dedicats a les eleccions i, per tant, no ens podran donar l’ajuda que necessitem. També que si coincideix amb unes eleccions és més fàcilment impugnable”.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Lluçà i alhora portaveu de la ‘Plataforma Lluçanès és Comarca’, Eva Boixadé, ha criticat en diverses ocasions la poca agilitat i la falta de lideratge que es desprèn des del consorci. De fet, Boixadé havia proposat fer el procés abans de les eleccions municipals aprofitant que també hi ha la consulta al Moianès pel mateix motiu. Aquest territori ho té tot encarrilat i aquest divendres engegarà la campanya pel sí amb un acte a Castellterçol.

El Lluçanès ja té data per celebrar el seu procés participatiu. Serà el proper 26 de juliol. Així ho van decidir ahir deu dels tretze alcaldes que formen el Consorci del Lluçanès. A la consulta hi estan cridats prop de 7.000 ciutadans perquè expressin si volen convertir-se en una nova comarca.

FOTOS: Riera de Merlès, al Lluçanès. AUTOR: Ajuntament de Santa Maria de Merlès

X