S’inicien els treballs de plantació de vidalba per tal de garantir-ne l’existència durant La Patum

La brigada de jardineria de l’Ajuntament de Berga ha iniciat aquesta setmana els treballs de plantació de vidalba (Clematis vitalba) als terrenys situats entre la zona poliesportiva municipal i el carrer Gósol. Aquests treballs, a més de la preparació del terreny i sembra de la vidalba, han comportat la col·locació d’estaques i filats o malles per tal d’afavorir-ne el creixement.

L’objectiu amb el qual l’Ajuntament de Berga i el Patronat Municipal de La Patum han decidit tirar endavant el conreu de vidalba, la liana que s’utilitza per vestir les carotes dels Plens, és per garantir-ne el subministrament en cas que les condicions climàtiques facin escassejar la collita de la silvestre, que és la que s’usa habitualment. La vidalba que s’empra per a La Patum la cullen els membres de la brigada de jardineria pels entorns de Berga. Es tracta d’una planta que creix de forma silvestre, per exemple, als marges. En èpoques que ha plogut i ha fet bon temps, no hi ha problemes per collir-ne, però si no és així, a vegades escasseja.

Habitualment durant tota La Patum es fan servir una vintena de camions dels de la brigada plens. El dimecres es cull per vestir les carotes dels Plens que salten el dijous i per a la Patum infantil del divendres, i el dissabte, per als salts de diumenge.

Segons ha explicat a l’ACN l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, alguns anys la brigada municipal “ha tingut moltes dificultats” per trobar vidalba perquè no ha plogut prou i, per això, “hem decidit plantar-la i podrem garantir que cada any en surtin entre 7 i 10 camions”. A més, permetrà tenir vidalba “neta”, és a dir, que no estigui barrejada amb altres herbes com els esbarzers.

L’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha detallat que la plantació no ha de servir només per garantir que hi hagi la quantitat necessària de vidalba, sinó també la seva qualitat. “Si plantem la vidalba ens creixerà neta i això és molt important perquè la vidalba silvestre està barrejada amb esbarzers i altres plantes que poden fer mal a la persona que es vesteix de ple”, ha explicat Gendrau.

Es preveu que la producció de la plantació pugui omplir anualment entre set i deu camions -es calcula que per cada Patum es necessiten una vintena de camions plens de vidalba-. El batlle berguedà ha detallat que els treballadors de la brigada cullen la vidalba “el dia abans o, fins i tot, el mateix dia del salt de Plens, ja que és necessari que l’herba estigui fresca per poder-la manipular bé”.

X