El Departament de Cultura destina 15.000 euros menys que l’any passat a la Patum

L’Ajuntament de Berga i el Patronat Municipal de la Patum rebran 26.961 euros procedents del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per tal de poder tirar endavant diferents iniciatives relacionades amb la Patum. La xifra, però, és notablement inferior a la de fa un any, quan Cultura va destinar 42.353 euros a la Patum pels mateixos motius.

Els gairebé 27.000 euros totals de la subvenció es desgranen en quatre ajudes. La primera és de 19.779 euros, que es destinaran a les despeses de caràcter ordinari que genera la festa. En aquest sentit, val a dir que el Departament de Cultura només té en compte la celebració de la Patum ordinària del mes de maig i que el consistori segueix pendent de la subvenció de la Diputació de Barcelona pel que fa a la Patum extraordinària d’aquest passat mes de setembre en motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt.

La segona ajuda és de 2.141 euros, que són els diners que s’utilitzaran per digitalitzar la parella de vells de la comparsa dels Nans Nous. Així doncs, el projecte de restauració de la comparseria de la Patum que va començar fa dos anys i que permetrà disposar de tota la informació de les comparses de la festa sense necessitat d’haver-ne de fer motlles també es beneficiarà de les subvencions del Departament de Cultura.

La tercera ajuda que rebrà Berga té relació amb la restauració dels vestits antics de la Patum. En concret, Ajuntament i Patronat rebran 2.041 euros que serviran per restaurar el vestit del Gegant Vell de l’any 1958.

Finalment, la darrera de les subvencions atorgades serà de 3.000 euros que s’utilitzaran per a l’edició d’un llibre amb un centenar d’imatges antigues de la Patum, així com també per cobrir una part de les despeses que es van generar en motiu de l’aniversari de les dues parelles de gegants.

Menys diners dels que s’esperaven

Els 26.961 euros de la Generalitat que aquest any rebran l’Ajuntament de Berga són encara més lluny que l’any passat del terç de finançament de la Patum al qual es va comprometre, de forma verbal, la Conselleria de Cultura l’any 2011. En aquest sentit, la regidora de Patum al consistori berguedà, Mònica Garcia, no ha amagat en absolut la realitat de les xifres: “els ajuts que la Generalitat dóna a la Patum han disminuït dràsticament els darrers anys”.

De fet, l’Ajuntament i el Patronat van rebre 70.777 euros per les mateixes quatre subvencions fa dos anys, mentre que l’any passat la xifra superava els 42.000 euros. Malgrat tot, segons la regidora, “sabíem que la subvenció anava baixant cada any i ja comptàvem que no seria igual que l’any 2015“. La regidora berguedana ha assegurat que “l’Ajuntament té els diners per pagar la Patum i en cap cas estava pendent d’aquesta subvenció per quadrar-ho tot”. Per això, “la quantitat de diners de la subvenció no fa créixer en absolut la despesa en aquest aspecte”, ha dit.

FOTO. Ball de gegants de la Patum / AUTOR: Marc Canturri