L’AquíBerguedà dedica el calendari 2017 a Francesc Escobet i les seves fotografies de la postguerra a Berga

Berga en època de postguerra. Aquesta és la temàtica del calendari del 2017 editat per Bífidus Produccions, l’empresa de comunicació que gestiona el portal web AquíBerguedà.cat. Per fer-ho, Bífidus homenatja Francesc Escobet, un fotògraf de la ciutat de Berga que actualment fa anys que és jubilat, però que a mitjans del segle XX, en els primers passos del franquisme, es va dedicar apassionadament a fotografiar el dia a dia de la capital del Berguedà.

Com cada any, Bífidus Produccions ha anat de la mà de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, que enguany ha col·laborat en l’edició del calendari, la documentació i l’organització d’una exposició en paral·lel. A més, es d’una edició especial del producte de Bífidus Produccions, que celebra deu anys editant calendaris. L’any 2008 va fer el primer, dedicat a Elies Sala, i des de llavors no ha parat. Tal com passa en el d’aquest any 2017, la majoria dels exemplars d’altres edicions han anat dedicats a fotògrafs rellevants del passat segle a la comarca. De fet, l’únic any en què Bífidus va ser transgressor i va allunyar-se d’aquesta tendència va ser el passat. Aleshores l’empresa va optar per commemorar el centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt amb una edició feta a partir de retrats diversos fotògrafs que traçaven cent anys d’història de Queralt.

Aquest any, però, el calendari de Bífidus Produccions torna als seus orígens i recupera la voluntat d’homenatjar un únic fotògraf i el seu llegat. El 2017, doncs, avançarà de la mà de l’ull fotogràfic de Francesc Escobet i els retrats d’una època en què els soldats militars eren més presents que mai en la vida dels berguedans.

Presentació i exposició fotogràfica

La presentació del calendari de Bífidus Produccions tindrà lloc el proper dimecres, 21 de desembre, a 2/4 de 9 del vespre, al Pavelló de Suècia. L’acte també servirà per inaugurar una exposició fotogràfica de Francesc Escobet, que es podrà veure al vestíbul de l’Arxiu Comarcal del Berguedà fins el 31 de gener. Això sí, només estarà oberta al públic en dies feiners, de 9 del matí a 2 del migdia i de 2/4 de 4 a 6 de la tarda.

Distribució

El calendari es pot aconseguir de forma gratuïta als establiments i comerços que han col·laborat en la seva edició. En concret, se n’han fet 5.000 exemplars que es repartiran a l’Ajuntament de Bagà, l’Ajuntament de Vilada, Animal’s Berga, Automòbils Pedret, Avui No Cuinis, Bar Asturias, Bar La Lluna, Bar Sky, Bar Tutxi, Bergaled, Casa Madriles, Centre de Pediatria (Maria G.), Centre Podòleg – Teresa, Centre Veterinari Berguedà, Clínica Dental Frías, Comercial Molí del Castell, Cristalbox Berga, El Sardà, Elèctrica Orriols, Escola Vedruna, Estic Amb Tu, Extintors Molera, Farmàcia Àlvarez-Saz, Farmàcia Nova Del Vall, Feli Alumini, Ferreteria Rocorí, First Stop, Forn l’Espurna, Fusteria Arcos, Fusteria Germans Badia, Higienesec, Jaume Farguell (Advocat), La Notta, Llibreria Quatre Cantons, M.I.A. Immobiliària, Magrana, Maria Costa, Mobles Sari, Mon Servei (Solo Bages), Mudances Casas, Òptica Caballé, Ortopèdia Àlvarez-Saz, Penovi Oculista, Pep i Lluc Pintors, Perruqueria Cèlia Ordàs, Rostisseria Xavi Xavier, Tapisseries Alfil, Taxis Rafael, Tendals Massanés i Tot 4×4 Berga.

 

FOTO. Mossèn Marià Miró i els Saletes, la fotografia de Francesc Escobet que ocupa la portada del calendari.