Alcaldes del Berguedà demanen més carrils a la C-16 per evitar cues quilomètriques fins al túnel del Cadí

El col·lapse de la C-16 a l’Alt Berguedà d’aquest divendres ha portat cua. Les retencions de més de 30 quilòmetres entre Gironella i el túnel del Cadí van obligar molts turistes a fer nit a la comarca o retardar l’arribada al seu destí. Però, a banda d’això, molts berguedans que es mouen de manera quotidiana per les carreteres comarcals van quedar-se atrapats a la via durant hores, quan es disposaven a tornar a casa després de treballar. El caos ha provocat un esclat de crítiques al llarg del cap de setmana per part dels afectats, però també de les administracions locals, que demanen solucions urgents.

La tarda es preveia complicada després de les nevades que havien caigut durant la setmana, però un fort temporal de neu a l’alçada del túnel del Cadí a partir de les 5 va agreujar la situació. A mitja tarda, el Servei Català de Trànsit va instaurar l’obligació de cadenes a partir del túnel, en sentit nord, i els Mossos d’Esquadra es van desplaçar fins la zona per assegurar-se que tots els vehicles portaven les cadenes. No hi van haver grans accidents.

Però més avall la situació es va complicar i la carretera va quedar més congestionada del que és habitual en un divendres hivernal. “Jo no recordo haver viscut mai unes retencions tan exagerades a la C-16”, afirma l’alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, en declaracions a l’AquíBerguedà.cat. Més enllà de les traves que podien suposar les nevades al túnel del Cadí, les barreres del peatge o les comprovacions dels Mossos d’Esquadra, diversos alcaldes de la comarca coincideixen en què el gran problema és la carretera. “O ens plantegem posar més carrils a la C-16 entre Berga i Bagà, o difícilment solucionarem situacions com la de divendres”, assegura el batlle de Bagà, Nicolás Viso, també a aquest mitjà.

Ara bé, actuar a la C-16 no és fàcil. L’orografia de la comarca posa les coses complicades a la Generalitat, que té un projecte avançat per fer un carril reversible al llarg de tota la via. Segons David Font, alcalde de Gironella i president del Consell Comarcal del Berguedà, “la carretera es troba en un indret que no permet fer virgueries, però el que està clar és que el problema requereix una solució definitiva i eficaç“. Des de Guardiola, Lara considera que el projecte de la Generalitat “facilitaria la mobilitat a la comarca”, però descarta la idea de desdoblar totalment la C-16: “Senzillament, és impossible. El pressupost seria inassumible i podríem acabar fent malbé el territori”, assegura.

La inconsciència dels vehicles sense cadenes

Però el problema de divendres passat anava més enllà de la infraestructura de la C-16. De fet, un dels principals detonants de la congestió va ser la imprudència d’alguns conductors, que pretenien passar el túnel del Cadí sense cadenes i van ser aturats pels Mossos d’Esquadra abans de fer-ho. Molts d’ells van recular i es van adreçar als municipis de l’Alt Berguedà a la recerca de cadenes. D’altres, van preferir fer nit a la comarca i disposar-se a pujar a la muntanya l’endemà, quan la situació meteorològica i l’estat de les carreteres millorés.

Portar cadenes quan vas a la muntanya a ple hivern és “de sentit comú“, diu David Font. Els alcaldes de la comarca coincideixen en lamentar la imprudència d’aquests conductors i asseguren que cal fer pedagogia per conscienciar la societat de la importància de fer-ho. “La gent de la comarca solem tenir més consciència d’anar preparats per anar a la muntanya perquè la tenim més a prop, però aquesta previsió ha de ser arreu del territori”, considera Font.

En la mateixa línia, Nicolás Viso, de Bagà, aplaudeix l’actuació de les autoritats que impedien el pas a tots aquells vehicles que no disposaven de cadenes. “Em sembla perfecte que les autoritats actuïn així davant aquests episodis”, diu. També s’oposa fermament a l’actitud dels imprudents Josep Lara, que lamenta que “la gent està acostumada a pensar que se’n sortirà de tot i llavors venen els imprevistos”.

Berga qüestiona el model de mobilitat i lleure del país

D’altra banda, des de l’Ajuntament de Berga, el govern de la CUP entona un discurs força diferent al de la resta de municipis. El regidor Eloi Escútia fa una crida a pensar en un canvi de model de la mobilitat i el lleure al país. En declaracions a aquest mitjà, Escútia demana coherència en el discurs dels berguedans: “Estem fomentant un model de desenvolupament basat en el turisme, però, en canvi, ens queixem dels turistes que pugen a la comarca perquè congestionen les carreteres”.

Per Escútia, les retencions es repetiran cada setmana “fins que la gent segueixi optant pel turisme lluny de casa i eviti el de proximitat”. També considera que la comarca necessita un canvi de model de mobilitat i una aposta ferma pel transport públic. “Els problemes a la C-16 no se solucionaran amb més carrils a la carretera perquè en farem 2 i en necessitarem 3″, assegura. Per això, el regidor de Berga entèn que les retencions són fruït de l’hàbit de moure’s en transport individualitzat i convida els ajuntaments de la comarca a “obrir el debat, reflexionar-hi i discutir sobre quina és la millor opció pel bé de la zona”.

X