Festa Bolets La Pobla Lillet 2020

Berga, Festes, Patum

L’Ajuntament pren el control de la comparsa dels Plens i es queda els 400 salts

L’Ajuntament pren el control de la comparsa dels Plens i es queda els 400 salts
El Llibre de la Patum amb l'espai en blanc per a la signatura del cap de colla dels Plens

L’Ajuntament de Berga ha decidit no ratificar Isaac Gonfaus com a cap de colla dels Plens, i li ha impedit signar el Llibre de la Patum. L’espai ha quedat en blanc, i l’alcaldessa, Montse Venturós (CUP), ha anunciat que ella mateixa, en nom de l’Ajuntament, assumeix la direcció de la comparsa “excepcionalment” durant aquest Corpus.

El tradicional ple de l’Ascensió, que solemnitza l’acord per fer Patum, ha estat marcat per la polèmica dels últims mesos, i per la solució d’emergència que ha trobat l’equip de govern per tapar la ferida oberta. L’alcaldessa ha citat a una reunió extraordinària tots els caps de colla una estona abans del ple, i els ha comunicat la decisió, i després l’ha trasllada a la Junta de Portaveus.

Les tenses reunions d’última hora fins i tot han fet que el ple comencés amb retard. L’alcadessa ha anunciat la decisió de l’Ajuntament, i ha exigit a la comparsa dels Plens que aprovi un reglament intern amb criteris democràtics, tal com han fet la resta de colles. També ha deixat clar que la voluntat de l’Ajuntament “d’obrir i  democratitzar la Patum és ferma i no s’aturarà”.

Venturós no ha concretat com exercirà el control de la comparsa durant aquesta Patum, però fonts de l’equip de govern han dit a l’Aquí Berguedà que no temen cap vaga de vestidors ni cap disfunció durant la festa. “Tots els vestidors ja saben perfectament quina feina han de fer, i no hi ha d’haver cap problema”, asseguren.

Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, l’Ajuntament es queda els 400 salts de plens, però encara no està decidit com es repartiran. Una de les opcions que hi ha sobre la taula és crear una comissió perquè s’estudiï el cas d’urgència, i decideixi s’ha de fer sorteig de salts entre la ciutadania o no.

Els expulsats continuaran expulsats

La comparsa dels Plens ha obtingut una petita victòria, que l’alcaldessa no ha explicat en públic, però que sí que ha comunicat als portaveus dels grups. L’equip de govern assumeix que legalment no podrà interferir en la composició de la comparsa, tal com pretenia. Pot rebutjar el cap de colla, com ha fet avui, però no pot decidir qui és membre de la comparsa i qui no. Això vol dir que els tres expulsats continuaran expulsats i que, conseqüentment, el grup afí a Isaac Gonfaus conserva la majoria de dos terços necessària per prendre les decisions rellevants que cregui oportunes.  Fins i tot, eventualment, nomenar-lo de nou cap de colla o triar-ne un altre de la seva corda. Els portaveus del PDeCAT i d’ERC han posat en dubte l’argumentació de l’equip de govern, i creuen que, legalment, l’Ajuntament pot anar més enllà.

L’alcaldessa ha demanat disculpes per la polèmica generada a l’entorn de la Patum en els últims mesos. “La Patum no es mereix ser tractada com un programa de tele-escombraries“, ha dit. I també ha donat les gràcies als patumaires que han fet “renúncies personals” en pro de la Patum i als que han treballat en els nous reglaments democratitzadors.

L’Ajuntament sí que ha ratificat, en canvi, el relleu a la comparsa dels Nans Vells. El cap de colla serà Òscar Guijarro, i no pas Oriol Sosa.

crisi dels plens Isaac Gonfaus Patum ple de l'Ascensió Plens

Estic amb tu

Comentaris