El Berguedà rep un milió d’euros per invertir en biomassa, fusta i emprenedoria relacionada amb el bosc

El Berguedà rebrà un ajut de 967.000 euros de Fons Feder per a un projecte que impulsa l’economia circular al Berguedà. En concret, la iniciativa, treballada des del Consell Comarcal del Berguedà en coordinació amb tots els agents del territori especialitzats en el món de l’energia, pretén transformar econòmicament la zona gràcies a tres accions: l’aplicació d’un model integral de gestió forestal sostenible, la creació d’un laboratori de nous usos de la fusta i el foment de l’emprenedoria i la creació d’empreses  relacionades amb el bosc i l’economia verda.

El projecte, que ha estat seleccionat com una de les tres millors iniciatives d’especialització territorial de Catalunya, es desplegarà en els propers 3 anys i té un cost de 2 milions d’euros. Com sempre, la condició dels fons Feder és que qui els demana assumeix una part del finançament o busqui la manera de fer-ho. Per això, el milió i escaig que no absorbeix el Feder l’han d’afrontar els agents impulsors de la iniciativa, és a dir, la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, el Centre Tecnològic Forestal del Berguedà, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el Consell Comarcal del Berguedà, segons ha explicat a aquest diari el president del Consell, David Font.

Les línies d’actuació

Consolidació de la biomassa forestal al Berguedà

Fins ara, la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa (MMBB) ha fet possible la instal·lació de calderes de biomassa forestal en equipaments municipals, gràcies a la distribució de calor que es produeix amb biomassa forestal a la central del polígon industrial de la Valldan. La primera actuació prevista és, precisament una continuació d’aquests projectes.

D’entrada, el projecte pretén incorporar la tecnologia al model de gestió integral dels boscos. També té la intenció de consolidar el centre de consum de biomassa forestal, que des de fa uns mesos està en marxa al polígon industrial de la Valldan. Finalment, la iniciativa també preveu accions de sensibilització i divulgació del model integral de gestió forestal sostenible.

L’aposta decidida per la fusta

La segona actuació té a veure amb l’aprofitament de la fusta. El Berguedà concentra més del 60% de la transformació industrial de la fusta a Catalunya. A tot això, se li ha de sumar que a dia d’avui s’està produint una autèntica revolució en el món de la construcció: els edificis alçats a base de panells contralaminats. Es tracta d’un material de tres o més capes de fusta, extremadament sòlid molt més lleuger que el morter i l’acer, i que permet aixecar estructures que superen les 20 plantes. A tall d’exemple, el nou edifici de l’institut Serra de Noet de Berga s’alçarà amb fusta contralaminada.

Davant aquest escenari, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya proposa la creació d’un laboratori de nous usos de la fusta per tal d’aprofitar el “potencial real i esperançador” que empeny a treballar per establir una unitat de producció de fusta contralaminada de dimensió europea, que cobriria els mercats del sud d’Europa i el Mediterrani. Per fer-ho possible, el CTFC planteja, entre d’altres coses, impulsar la formació en sistemes d’extracció de fusta i la fabricació de prototips de fusta contralaminada. A banda, preveu fer un anàlisi de la viabilitat i possibilitat de crear una planta industrial de producció de fusta contralaminada a Catalunya.

Impuls de l’emprenedoria i el talent forestal

Finalment, la tercera acció que contempla el projecte és l’impuls de l’activitat econòmica i l’emprenedoria relacionada amb el bosc, a través de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. D’entrada, l’ens preveu impulsar un programa de foment de l’emprenedoria i la creació d’empreses lligades al món forestal i a l’economia verda. També pensa en un programa que permeti incrementar la competitivitat de la comarca, gràcies a la incorporació de nous processos de gestió i innovacions. A banda, l’Agència té la intenció de crear un grup de recerca del món rural que faci de llaç entre l’acadèmia i el sector empresarial, implementar una marca de qualitat territorial i impulsar l’Exploratori de Recursos de la Natura.

X