L’any amb més inversions a Gironella engresca l’equip de govern i espanta l’oposició

El 2018 serà l’any de les inversions a Gironella. L’equip de govern va presentar al ple d’aquest dilluns passat, 5 de febrer, els pressupostos d’enguany, amb més de 2,7 milions destinats a l’apartat d’inversions. L’alcalde, David Font, ha recalcat a aquest diari que “la situació econòmica està ben sanejada i a dia d’avui l’Ajuntament té capacitat per poder-ho tirar endavant“.

Malgrat tot, els regidors d’ERC, a l’oposició, no ho veuen clar i consideren que no caldria tanta inversió sinó altres estratègies menys costoses com, per exemple, “aprofitar el romanent positiu per rebaixar la pressió fiscal“. Per això, els republicans van votar en contra dels pressupostos.

“Entenc que el vot en contra és una manera de demanar temps per presentar-nos les seves propostes. Si no ens les presenten, ho veig com un vot polític“, afirma el batlle. El cas és que des de l’oposició, Albert Xoy tem que sigui “un pressupost fictici, com el dels últims anys”. “Trobem que les inversions que inicialment s’aproven queden molt lluny del que realment s’executa, i per això demanem un pressupost més realista i sense tanta inversió”, ha afegit el cap de l’oposició.

Però la proposta de l’equip de govern és ferma i arriba amb l’aval de la bona gestió dels últims anys: “La nostra manera de gestionar els diners de l’Ajuntament sempre ha estat eficient, i ho seguirà sent”, recorda l’alcalde. Segons diu, els bons números dels darrers exercicis permeten que Gironella encari “l’any més inversor” dels últims mandats i els pressupostes ho confirmen. Entre d’altres projectes, es preveu destinar més de 200.000 euros a l’expropiació dels terrenys de la plaça de l’Estació, 623.409,84€ per reformar la plaça i construir-hi l’estació d’autobusos amb la Generalitat, 324.000 euros per reformar el Local del Blat, més de 20.000 euros per millorar els tancaments de l’escola de Cal Bassacs, 21.226 euros per obrir un nou vial a Cal Blau i 376.000 euros per millorar els polígons industrials (pendents de si reben la subvenció de la Diputació).

Uns 6,6 milions d’euros de pressupost total

Amb les propostes sobre la taula, Font considera que són uns pressupostos que segueixen amb la voluntat del govern de “transformar el municipi, tot garantint els serveis bàsics”. Tot i això, l’alcalde gironellenc va recalcar que els pressupostos contemplen la petició d’un préstec d’uns 1.767.735,84 euros que “es veurà reduït de manera significativament quan s’incorpori el romanent de tresoreria de l’any 2017”. Pel que fa a les subvencions, el consistori preveu comptar amb més de 880.000 euros procedents de la Diputació de Barcelona.

Amb tot això, el pressupost total s’enfila fins els 6,6 milions d’euros aproximats. A banda dels 2,7 milions en inversions, el consistori preveu gastar-se 1,19 milions en personal, 2,16 milions en despeses corrents en béns i serveis, 64.100 euros en despeses financeres, 69.500 euros en transferències, 20.000 euros en fons de contingència i 360.575 euros en passius financers.

X