L’Ajuntament de Berga sortejarà un terç de les places del balcó en els salts de Patum on queda més buit

Prova pilot a la vista. L’Ajuntament de Berga preveu sortejar un terç aproximat de les places del balcó en els salts de Patum on l’espai queda més buit. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ho ha confirmat a l’Aquí Berguedà i ha anunciat que, tot i que el reglament definitiu encara no està enllestit, el proper Corpus servirà per fer una prova pilot d’una proposta consensuada per govern i oposició i aprovada pel Patronat.

Tal com la pròpia regidora va explicar a aquest diari fa uns mesos, el govern de la CUP va constatar que el balcó quedava molt buit “després del primer salt de plens de cada Patum completa”. Per això, ara, es comença a caminar cap a un mecanisme que permeti a qualsevol ciutadà tenir l’oportunitat de veure la festa des del balcó sense la necessitat de ser convidat per les autoritats. Fins ara només es podia tenir lloc al balcó com a convidat pel consistori o com a acompanyant d’algun dels 17 regidors municipals.

El reglament definitiu del balcó encara no està enllestit perquè la intenció de l’Ajuntament és passar-lo per participació ciutadana i, per tant, fer que qualsevol berguedà pugui dir la seva sobre una primera proposta. De cara a la propera Patum, però, l’Ajuntament ha redactat un protocol que recull els acords entre regidors i membres del Patronat. Entre els principals punts, destaquen l’obligatorietat d’un mínim de places per a autoritats, sigui quin sigui el salt, i el sorteig públic d’aproximadament un terç del balcó en els dos últims salts de Patum completa (les nits de dijous i diumenge).

Passada la Patum 2018, l’Ajuntament redactarà una proposta bàsica que serà sotmesa a un procés de participació ciutadana. “Farem aquesta Patum de prova i, així, podrem ajustar més a la realitat el reglament que proposarem als ciutadans”, ha explicat la regidora. A banda, Garcia ha afegit que l’objectiu del govern municipal és fer un balcó “més democràtic”, si més no en els darrers salts nocturns: “Sortejar un terç de les places de Lluïment i primers salts de la nit és molt complicat”.

X