Mossèn Ramon Viladés es convertirà dissabte en el primer Premi d’Honor de la Cultura Berguedana

Mossèn Ramon Viladés i Llorens es convertirà aquest dissabte, 17 març, en el primer Premi d’Honor a la Cultura Berguedana. Segons ha avançat Regió7 en l’edició impresa d’aquest dimecres, el Consell Comarcal reconeixerà la figura de Viladés per la seva dedicació a conservar i divulgar la cultura al Berguedà. A banda del premi a mossèn Viladés, dissabte, a partir de les 7 de la tarda, se’n donaran dos més: el Premi a la Difusió Cultural i el premi a la Innovació Artística. Serà en una gala inèdita fins aquest any, presentada pels actors berguedans Ivan Otaola i Francesc Marginet al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà.

Nascut a Coaner (Sant Mateu de Bages) fa 77 anys, Viladés es va jubilar com a rector d’Avià el 17 de setembre de l’any passat. Va posar fi a una etapa de 52 anys com a capellà al Berguedà, tot i que a Avià només hi va ser entre els anys 65 i 67, i a partir del 98. El berguedà Benigne Rafart explica en el seu blog que Viladés va ser vicari d’Avià (1965) i la Pobla de Lillet (1967), estudiant pastoral a Bèlgica ( 1971), membre de l’equip parroquial de Berga (1972), capellà de cal Pons (1979) i rector de Bagà (1992).

Més tard, el 1998, va tornar a Avià, on 30 anys enrere hi havia començat la seva trajectòria sacerdotal. En la seva primera etapa era vicari; en la segona, hi va tornar per convertir-se en el rector. Des d’aleshores, a banda de la d’Avià, ha servit parròquies com la de Correà, l’Espunyola, Montmajor, Capolat, el Cint, Correà, Cal Rosal o el Pujol de Planés.

De la seva primera etapa, Rafart recorda que l’arribada de mossèn Viladés a Avià va suposar “una alenada d’aire nou, tant en l’aspecte religiós com en el social”. En aquest sentit, relata que la joventut de Viladés -tenia 25 anys- va fer que s’aproximés al jovent amb un objectiu marcat pel Concili Vaticà: “Adaptar la disciplina eclesiàstica a les necessitats i mètodes del nostre temps”.

mossen-vilades-1

En l’àmbit literari, Viladés ha posat el seu gra de sorra en llibres sobre la coral Polifònica de Puig-reig, les muralles de Bagà, el santuari de Paller, la Colònia Pons o la parròquia d’Avià. A banda, va ser un dels impulsors de l’Àmbit de Recerques del Berguedà i la revista L’Erol.

L’acte de comiat a la parròquia d’Avià va ser una demostració de la importància del mossèn en la vida de molts berguedans i, en especial, de molts avianesos: va comptar amb la presència del capellà custodi de Queralt i veí d’Avià, mossèn Ramon Barniol; representants de les parròquies de la comarca on va servir; l’alcaldessa, Patrocini Canal, i diverses autoritats locals. Des d’aleshores, ell i la seva germana viuen en una residència a Solsona. “Serem a la residència Pere Màrtir Colomés de Solsona, on ens continuareu tenint com amics”, va concloure en el seu comiat.

El Premi d’Honor a la Cultura Berguedana és l’únic dels tres que s’entregaran dissabte que no accepta candidatures en primera persona. És a dir, que la candidatura de Viladés va ser proposada per una associació o entitat cultural, una persona a títol individual vinculada amb la cultura o un membre del jurat. En canvi, en les altres dues categories, la de Difusió Cultural i Innovació Artística, qualsevol persona, entitat o col·lectiu vinculat amb la cultura s’hi pot presentar com a candidat.

X