Un projector il·lumina el rostre de Pòlit Miro en el Cap d’Any Patumaire més especial dels últims anys

Fuets de xocolata, gots de barreja a dojo i un ambient que olora a Patum. Hi comencen a haver nervis, aquella sensació que molts tenen quan s’acosta Corpus. És dia de Cap d’Any Patumaire a la plaça de Sant Pere.

L’hora anunciada de l’inici de la celebració era 3/4 de 12, però a aquella hora els músics encara són a la recepció de l’Ajuntament. Quan hi són tots, aprofiten per fer un últim assaig d’un dels temes que minuts després tocaran a les escales de l’església. En sentir-lo, els berguedans presents a la plaça alcen les orelles: alguns simplement es miren i somriuen, d’altres mouen el cap a banda i banda i taral·legen la cançó, i d’altres brinden i es beuen els xarrups de barreja que reparteixen a la plaça des de fa estona. Per si amb la barreja no n’hi havia prou, la música ho confirma: comença l’any patumaire a Berga.

És una edició especial del Cap d’Any Patumaire. És el primer any sense el Pòlit Miró, un dels grans impulsors de la celebració que va morir el novembre passat als 57 anys. Darrerament, des que l’AFTDAO va decidir deslligar-se de l’organització, ell havia agafat les regnes de l’acte. Ara, però, qui assumeix aquest rol és el Lluís Gual, un jove músic berguedà a qui Miró va fer de professor en els últims anys de vida.

Al matí, Gual ja ha explicat a l’Aquí Berguedà que seria un Cap d’Any sorprenent. Deia que Miró seria molt present entre els assistents de la plaça i, sens dubte, ho ha estat. Els músics ja són a les escales de l’església i el rellotge de Sant Pere toca les 12 de la nit. Comença l’espectacle: els músics -que, com cada any, són a la plaça com a voluntaris- comencen interpretant el ball de gegants ‘Cap d’Any de Patum’ que Pòlit Miró va escriure expressament per a l’acte.

Mentre ho fan, una desena de persones surten del carrer Castellar del Riu amb bengales i es queden darrere els músics movent-les a banda i banda. Criden l’atenció a tota la plaça, i fan bé perquè darrere seu un projector instal·lat a l’altra punta de la plaça -en una finestra propera a la zona del Tabal- il·lumina el rostre de Pòlit Miró, que comença a treure el cap a la façana de l’església.

Els músics segueixen tocant. Després del ball de gegants ideat per Miró, venen els tirabols. En fan uns quants, amb el Pòlit de fons, somrient. Mentrestant, al centre de la plaça, les persones que inicialment han sortit amb bengales per darrere els músics ballen i volten simulant la rotllana que es forma en cada salt de Patum. Per acabar, els músics baixen a la plaça, fan una volta tot tocant tirabols i es fiquen a l’Ajuntament. El projector també s’atura i, per tant, el Pòlit Miró també deixa la plaça, somrient.

WhatsApp Image 2018-05-10 at 01.02.25

WhatsApp Image 2018-05-10 at 01.02.26

WhatsApp Image 2018-05-10 at 01.02.27

WhatsApp Image 2018-05-10 at 01.02.28