“Venim a la Patum de Berga a representar els que no poden ser en una mostra més de cultura popular”

Una vintena de familiars dels presos i exiliats per causes polítiques s’asseuran aquesta nit al balcó de l’Ajuntament de Berga per presenciar els primers salts de la Patum completa. Pol Leiva Cuixart és un d’ells. És nebot de Jordi Cuixart i portaveu de l’Associació Catalana pels Drets Civils, impulsada directament pels familiars dels presos i exiliats. Abans de la Patum, Leiva ha explicat que venen a Berga per “representar els que no hi poden ser en una mostra més de cultura popular”.

Un cop comencin els salts, toparan amb diversos milers de persones davant. N’hi haurà de totes les sensibilitats, però els familiars esperen trobar-hi “la calidesa i la festivitat de tota festa popular”. A més, Pol Leiva ha recalcat que venen amb un missatge clar “per a tots aquells que els molesta un llaç groc”: “No som una part interessada de cap projecte polític. Això ja no va ni de política ni de model territorial; va de drets humans que no s’estan respectant i de persones que han de tornar a casa seva d’una vegada”.

A més, segons han dit, tots els presos i exiliats que avui tindran representació al balcó del consistori en són conscients. Hi seran les famílies d’Oriol Junqueras, de Jordi Turull, d’Anna Gabriel, de Jordi Cuixart, de Jordi Sànchez, de Toni Comín i de Lluís Puig. Tal com va informar Mònica Garcia en el seu momentsón els regidors del mateix ajuntament qui cedeixen les places per tal que els familiars de presos i exiliats puguin ocupar-les.

X