Neix a Berga un moviment ecologista que vol aturar el projecte que connectarà el Berguedà amb La Molina i La Masella

Aturar les obres que han de connectar el Berguedà amb les estacions d’esquí de la Molina i la Masella. Aquest és el principal objectiu de ‘Salvem Coll de Pal’, un moviment impulsat per Piolet Negre, un grup excursionista de Berga implicat en diverses lluites ecologistes a la comarca.

Els impulsors del moviment alerten que el telecadira de Coll de Pal i l’allargament del telecabina Alp 2.500 fins al refugi de Niu d’Àliga i Tossa d’Alp comportarà “una transformació del territori” i estan disposats a frenar l’acord entre l’Ajuntament de Bagà i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), propietari de les estacions d’esquí. “No volem que el Berguedà es converteixi en una Cerdanya”, recalca Ferran Canudas, un dels impulsors de la campanya. El moviment, diu Canudas, reivindica que “cal treballar per una comarca pensada per als que hi viuen, i no pas construïda en base al turisme que ve de fora”.

Una estació en perill

L’altre gran argument que defensen els partidaris d’aturar el projecte és el canvi climàtic i el futur negre que auguren els experts a la majoria d’estacions d’esquí de Catalunya. Segons el tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (2016), totes les estacions catalanes, excepte Baqueira Beret, deixaran d’existir en pocs anys en un hipotètic escenari d’augment de la temperatura mitjana. La Molina i la Masella no seran viables ni natural ni tècnicament, és a dir, no disposaran dels centímetres de neu necessaris per obrir ni seran capaces de generar, artificialment, la neu que no acumulen.

Viso no entén el rebombori

Els impulsors de ‘Salvem Coll de Pal’ han fet dues assemblees obertes a Berga per “temptejar el terreny” i sumar suports. Aquest juliol preveuen fer-ne una altra a Bagà: “És vital que la gent de l’Alt Berguedà també se sumi al moviment perquè han de ser claus a l’hora de fer pressió”.

Per la seva banda, l’alcalde de Bagà, Nicolás Viso (PSC), ha recordat que s’han fet els estudis mediambientals, s’han demanat els permisos a la Generalitat i s’ha redactat un Pla Especial per fer les inversions a Coll de Pal.

A banda, Viso lamenta que les veus contràries al projecte no hagin sortit a la llum fins que s’ha arribat a un acord amb FGC per desencallar-ho, i que cap d’aquestes veus s’ha dirigit a ell per informar-se’n. En aquest sentit, des de ‘Salvem Coll de Pal’, expliquen que, abans d’adreçar-se al consistori, volen “sumar suports al carrer”. A més, reconeixen que el front encara és “molt embrionari”, que el projecte a Coll de Pal està molt avançat i que, a aquestes alçades, potser ja és tard per lluitar-hi políticament, tot i que no ho descarten. Actuaran, diuen, “en funció dels suports que obtinguin i del què marquin els esdeveniments”.

X