El festival nacional de poesia que acull Berga aquest diumenge es trasllada al Teatre Municipal

El ‘Paraula de Poeta, per la llibertat i la República’ es trasllada al Teatre Municipal per la previsió de pluges d’aquest diumenge a la tarda. Inicialment l’acte s’havia de fer a la plaça de Sant Pere a partir de les 19h i, de fet, l’escenari i les cadires són a la plaça des d’aquest divendres. Però a última hora l’organització ha decidit curar-se en salut i moure els recitals al Teatre Municipal, sota cobert.

El ‘Paraula de Poeta’ pretén reproduir el Festival Popular de Poesia Catalana que es va fer l’abril del 70 a la sala Gran Price de Barcelona. L’associació TeatRe amb R de República i l’Ajuntament de Berga cooperen en l’organització de l’acte.

Hi haurà 30 poetes i poetesses d’arreu del país amb l’objectiu d’omplir de gom a gom la plaça de Sant Pere. Entre ells, destaquen els noms d’Enric Casasses, Marta Pessarrodona, Manuel Forcano, Jordi Pàmias, Olga Xirinacs o Joan Lluís Bozzo. A banda, el festival comptarà amb la participació d’actors i actrius de renom com Anna Sahun, Joel Joan o Carme Sansa.

El festival començarà a les 7 de la tarda i es dividirà en 3 grans blocs que comptaran amb els relats de 10 poetes i poetesses cadascun. La selecció d’artistes ha estat paritària. “No ha estat fàcil perquè ara sí que surten moltes poetesses, però dècades enrere no era així”, ha recalcat Enric Majó, de l’associació TeatRe amb R de República. L’acte clourà amb la lectura del poema “No passareu!”, d’Apel·les Mestres, per part de l’actriu catalana Carme Sansa.

L’acte serà gratuït i s’hi esperen personalitats de tot el país. Sense anar més lluny, l’ANC de Berga ha confirmat que la presidenta de l’Assemblea Nacional, Elisenda Paluzie, no hi faltarà. L’Ajuntament de Berga preveia col·locar un miler de cadires a la plaça de Sant Pere, de manera que s’espera un teatre ple.

Per què a Berga?

Malgrat que finalment hi ha hagut un canvi d’ubicació, la idea de fer el festival a la plaça on per Corpus se celebra la Patum va cridar molt l’atenció als impulsors de l’activitat. Majó ha assegurat que la Patum, com la llengua, és una part “molt important” de la cultura catalana. A més, Berga ja va ser l’epicentre de la cultura popular catalana per la Diada de Catalunya del 2016, quan més de 60.000 persones es van aplegar al passeig de la Pau per reivindicar el país.

Les entitats sobiranistes de la comarca s’han implicat en la iniciativa, des que l’organització va escollir Berga com a lloc del festival. Montserrat Soler, d’Òmnium Berguedà, ha destacat la importància de l’activitat “en un moment en què la llengua se sent atacada” i ha celebrat que, amb el festival, se sumi “cultura, llengua i país”. En la mateixa línia, des de l’ANC de Berga, Manel Escobet ha assegurat que estem davant “un acte nacional molt potent” que, segons diu, “ens pot anar molt bé a tots”.

X