El PDeCAT de Berga avisa la CUP: “Si volen aprovar els pressupostos, hauran d’acceptar el 90% de les nostres esmenes”

El PDeCAT-CDC ja ha entrat les esmenes a la proposta de pressupost de la CUP al registre de l’Ajuntament de Berga. Ara l’interventor municipal les ha de validar a través d’un informe i s’obrirà el debat entre partits. De moment, el PDeCAT ja ha demanat cita amb l’equip de govern però encara no té data. El regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, ha explicat a l’Aquí Berguedà que resta a l’espera de l’informe de l’interventor i que, a principis de la setmana vinent, es reunirà amb la resta de regidors del govern per estudiar les esmenes del PDeCAT.

El PDeCAT ha presentat formalment les mateixes esmenes que el mes d’abril va fer arribar al govern. Aleshores la CUP va desestimar-les perquè ja havia iniciat converses amb ERC i l’acord semblava més a prop. Finalment, però, els republicans –per sorpresa del govern- van anunciar que hi votarien en contra, de manera que l’única solució per tirar-los endavant és arribar a un acord amb el principal partit de l’oposició.

Tant uns com altres han obert la porta al diàleg. La CUP, de fet, va deixar entreveure al ple de la setmana passada que portava una proposta de consens adreçada al PDeCAT. Malgrat tot, la sessió –que havia de servir per aprovar el nou pressupost o prorrogar l’anterior- es va haver de suspendre per defectes en la forma d’entrar les esmenes per part de l’oposició i en la forma de debatre-les per part del govern.

Ara ho tornaran a provar. El portaveu del PDeCAT i cap de l’oposició, Ramon Minoves, ha explicat a l’Aquí Berguedà que, d’entrada, la condició bàsica per donar el ‘Sí’ no ha canviat: “Han d’acceptar un 90% de les nostres propostes”. Partint d’aquí, el PDeCAT està disposat a obrir una negociació política on esperen que la CUP cedeixi en alguns aspectes i, a la vegada, estan disposats a ser flexibles en altres. “Podem posar-nos d’acord en temes com l’asfaltat de carrers”, ha exemplificat.

Minoves creu que és bo que hi hagi acord i s’aprovin els nous pressupostos, ja que això “agilitzarà les actuacions de l’Ajuntament fins que s’aprovi el pressupost de l’any 2019”. Si la CUP no aconsegueix el suport del PDeCAT o d’ERC, haurà de passar per ple totes les inversions que vulgui fer i no estiguin previstes en el pressupost prorrogat. A efectes pràctics, això vol dir com a mínim un mes d’exposició pública cada vegada que modifiqui partides i l’alentiment de projectes que, amb el nou pressupost, el govern podria executar sense haver de passar per tants tràmits administratius.

X