Berga rep aquest dissabte el fons bibliogràfic i documental de Josep Maria Ballarín

El dissabte, 22 de desembre, se celebrarà l’acte de recepció del fons bibliogràfic i documental de Josep M. Ballarín i Monset, al Pavelló de Suècia de Berga. Es tracta d’un esdeveniment per reconèixer l’obra del capellà i escriptor d’una quarantena d’obres narratives i assagístiques amb molts elements autobiogràfics i de caràcter majoritàriament religiós. L’acte comptarà amb la presència de l’Honorable Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs.

Documentació inèdita, peces audiovisuals i fotogràfiques

El Fons Josep M. Ballarín i Monset està format per manuscrits inèdits, versions, correccions i notes personals que fan referència a les obres publicades per l’autor. El fons també conté l’enregistrament de centenars de conferències i xerrades realitzades per Ballarín arreu del món. A més, també s’inclouen les seves agendes, documentació personal i familiar, llibres de la seva biblioteca particular amb anotacions i un recull de fotografies dels múltiples viatges del capellà a Grècia, Egipte, Terra Santa, entre d’altres.

Vida del capellà custodi de Queralt

Josep M. Ballarín va néixer a Barcelona l’any 1920, va estudiar als Escolapis i va participar a la Guerra Civil formant part de la “lleva del biberó’. Un cop finalitzat el conflicte bèl·lic va ser internat en un camp de concentració a Zamora, on va emmalaltir de tuberculosi. L’any 1940 es va instal·lar a Matadepera, on va viure durant sis anys amb la seva mare.

L’any 1946 va entrar a formar part de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. Posteriorment, va recaure de la malaltia i va ser enviat a l’Hospital de Solsona per guarir-se durant els mesos d’estiu. Entre el 1947 i el 1950 va estudiar Teologia al Seminari de Solsona i, el 4 de març del 1951, va ser ordenat capellà i després en va ser el prefecte. L’any 1958 va ser nomenat capellà custodi de Queralt, on va passar trenta-cinc anys i posteriorment, es va traslladar a Gósol per exercir com a vicari. Ballarín va morir a Berga el 18 de març de 2016.

El llegat literari de Ballarín

L’Arxiu Comarcal del Berguedà s’ha encarregat de catalogar tots els elements que formen part del fons Josep M. Ballarín. Segons indica l’arxiver, Xavier Pedrals, “els seus llibres, sempre d’intenció pastoral, són poc convencionals i trencadors. Reflecteixen sempre un coneixement profund dels temes, aconseguint tanmateix una gran proximitat comunicativa”. Del conjunt de la producció literària de Ballarín destaquen títols com per exemple: La paràbola dels retorns 1980, (3 edicions), Francesco (6 edicions traduït a l’italià i al castellà) i Mossèn Tronxo (1990) amb més de cent mil exemplars venuts. Santa Maria, pa de cada dia (1996), i diversos llibres de contingut biogràfic, el darrer: El sac dels records (2015).

Acte d’homenatge amb representants d’institucions i entitats culturals

L’acte d’homenatge a Josep M. Ballarín comptarà amb la participació de l’Honorable Consellera de Cultura, Laura Borràs, que visitarà l’Ajuntament de Berga i signarà el Llibre d’Honor del consistori. Posteriorment, hi haurà una trobada amb els representants de diverses entitats culturals berguedanes.

A partir de les 6 de la tarda es portarà a terme un acte obert al públic conduït per l’arxiver comarcal, Xavier Pedrals, que inclourà lectures dramatitzades de diversos textos basats en la vida de Ballarín, a càrrec dels membres d’Anònim Teatre i de persones properes a Ballarín, com per exemple el seu marmessor, Agustí Mariné. L’esdeveniment inclourà la interpretació de diverses peces de cant gregorià per l’afecció de Ballarín a aquest gènere musical.

L’acte es tancarà amb les intervencions d’Emília Serra, hereva de Mossèn Ballarín; el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la Consellera de Cultura, Laura Borràs.

X