Final del cas dels incendis del 94: el Suprem dona la raó als afectats i assenyala Endesa com a responsable

25 anys després d’aquell fatídic 4 de juliol, el judici dels focs del 94 arriba al seu capítol final. El Tribunal Suprem ha donat la raó als afectats. Més d’un centenar de propietaris han participat en el litigi, acusant la companyia elèctrica Endesa de ser la principal responsable del foc que va acabar arrasant més de 19.000 hectàrees de terreny i que va matar quatre persones a la comarca.

El Suprem ha ratificat el que l’Audiència de Barcelona va dir l’any 2015 i ha desestimat tots els recursos presentats per la companyia elèctrica, que haurà d’indemnitzar els afectats amb una xifra que es pot acabar enfilant als 70 milions d’euros. Tal com ha avançat el diari Regió7 i ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà accedint a la sentència, les guspires que saltaven de la línia de baixa tensió d’Endesa a Gargallà (Montmajor) van ser el causant de l’incendi devastador.

Endesa ha recorregut fins al final. El darrer intent a la desesperada per esquivar la condemna va ser el recurs per infracció processal i de cassació, presentat després de la sentència de l’Audiència, l’any 2015. Endesa sempre ha negat la seva responsabilitat en l’incendi i s’ha aferrat a la idea que l’origen no era a la línia elèctrica.

Sigui com sigui, segons explica la sentència definitiva, el Tribunal Suprem es creu un dels testimonis, que des del primer moment va assegurar haver vist des del seu domicili de Gargallà “espurnes, com de soldadura, procedents dels conductors situats a prop de casa seva”. El mateix testimoni va recalcar que aquestes espurnes es dirigien al camp on va començar el foc. Cap de les altres proves ha contradit aquests fets, de manera que la seva visió privilegiada ha estat determinant per assenyalar Endesa.

X