Un informe de la Generalitat alerta que el projecte Vies Blaves no té prou en compte el patrimoni natural

Toc d’atenció del Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat a les Vies Blaves. Un informe assegura que el projecte no té prou en compte l’entorn natural pel qual discorreran els camins que resseguiran els rius Llobregat, Cardener i Anoia. El Pla director del projecte és una iniciativa de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, però ara el principal òrgan consultiu de Catalunya en matèria de protecció de la natura ha emès l’informe que podria comportar canvis importants en el projecte definitiu.

El Consell de Protecció de la Natura alerta que el Pla director hauria de ser més concret i justificar la reserva de 10 metres d’amplada per tot el recorregut de les vies. Tal com ja va apuntar fa unes setmanes el moviment ecologista Salvem Coll de Pal, els camins tindran una amplada de 3 metres i la reserva de 10 metres fa saltar les alarmes perquè, en moltes zones, pot suposar alteracions d’elements i valors del patrimoni natural. En aquest sentit, el Consell de Protecció proposa “que entre els objectius del Pla director hi consti de manera específica la conservació del patrimoni natural de l’àmbit fluvial pel qual discorren les vies blaves”.

En la mateixa línia, el Consell de Protecció apunta que caldria afegir un quart element estratègic per definir el recorregut dels camins, a banda de la via, les portes i els nodes. Es tracta de les àrees, és a dir, l’entorn general per on transcorreran els camins. El Consell considera que “no n’hi ha prou buscant la integració i la coherència dels camins amb els valors ambientals i paisatgístics”, sinó que cal anar més enllà, “millorant l’entorn i restaurant aquells sectors que han estat malmesos”.

Finalment, l’informe del Consell també recalca que el Pla director no parla prou de l’ús, el manteniment i la vigilància de les vies blaves, un cop estiguin enllestides i en funcionament. Un estudi que el propi Consell de Protecció va emetre el març del 2018 ja demana “un Pla d’ús públic i un Pla de gestió integral dels camins”, però aquestes propostes -sota el parer de l’òrgan- no acaben de reflectir-se en el Pla director. El projecte fa una estimació de les despeses de la gestió i el manteniment de les vies blaves, però no acaba de concretar de quina manera es vetllarà per la conservació i el bon ús dels camins.

Llegeix l’informe sencer AQUÍ

Salvem Coll de Pal ho veu com una petita victòria

La plataforma ecologista Salvem Coll de Pal ja va posar de manifest fa unes setmanes que el projecte de les Vies Blaves era una bona idea però que, tal com està plantejat, comporta un impacte mediambiental important. El moviment va retreure a la Generalitat poca transparència i comunicació amb el territori, una afectació de terrenys excessiva pel tipus de camí que es vol arranjar, un impacte mediambiental “aberrant” en el tram entre Cercs i Guardiola, i la transformació del territori que pot suposar construir determinats camins al mig de la muntanya.

Ara, el Consell de Protecció de la Natura els ha donat la raó en alguns d’aquests punts i no se n’han amagat. La setmana passada Salvem Coll de Pal va publicar l’informe del Consell a les xarxes socials, juntament amb un missatge d’optimisme: