Medi Ambient, Cercs

L’alcalde de Cercs dona el vistiplau a la nova central tèrmica: “Complirà l’estricta normativa actual, i això dona garanties”

L’alcalde de Cercs dona el vistiplau a la nova central tèrmica: “Complirà l’estricta normativa actual, i això dona garanties”
L'alcalde de Cercs, en un Consell d'Alcaldes, a la Pobla de Lillet. ARXIU

L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, està disposat a permetre la creació d’una incineradora industrial a la central tèrmica de Cercs, sempre i quan es compleixin les normatives europees i catalanes vigents. Calderer té el compromís dels promotors que compliran aquests paràmetres legals i això, diu, els dona “garanties” per creure-hi.

Aquest dimarts l’alcalde va exposar l’estat de les negociacions al ple municipal. També hi eren desenes de veïns que es van acostar a sentir les explicacions del govern. ERC s’hi oposa frontalment, mentre que el regidor de PIBER va ser més prudent i va voler esperar a tenir tota la documentació a l’abast. Pel que fa al veïnat, l’Ajuntament té la intenció de convocar una assemblea popular la setmana vinent per explicar la situació i resoldre qualsevol dubte.

Els promotors de la nova fàbrica, l’empresa manresana EmSpain Waste&Treatment, van explicar la seva idea a l’Ajuntament fa cosa d’un any. Durant aquests mesos, s’han mantingut converses però ha imperat la discreció: “El tema s’ho mereixia i l’empresa havia de tancar els últims serrells per poder fer la inversió”, ha explicat l’alcalde. Els promotors hi volen destinar 130 milions d’euros.

Segons Calderer, els promotors han assegurat que la nova central complirà totes les normatives actuals. Precisament en aquest compromís és on s’aferra el batlle: “Les lleis actuals són molt estrictes en aquest sentit, i nosaltres les defensem a mort. Si el projecte hi encaixa, és una oportunitat per a la comarca”. Els promotors han explicat a l’Ajuntament que el seu model contempla la instal·lació de controladors de les emissions de fums: “En tot moment estarà tot testat i, quan s’emeti alguna cosa que no toca, tota la producció s’aturarà”.

Ara, ha explicat l’alcalde, els promotors entren en una llarga etapa de tràmits burocràtics. En el millor dels casos s’allargarà un any i mig, i hauria de servir perquè la Generalitat doni tots els permisos per construir la nova planta. “La central està construïda en el context del segle XX i la nova empresa l’ha d’adaptar al segle XXI. És una inversió bèstia”, ha recordat l’alcalde. Això sí, fins que no hi hagi la llum verda de la Generalitat, no es farà res a la central. L’objectiu: obrir a principis del 2023.

Ajuntament de Cercs Central Tèrmica Jesús Calderer

Estic amb tu

Comentaris