“A les colònies, invertim en parets però no pensem en les persones”

Els veïns de les colònies industrials reclamen serveis, més que reformes d’edificis. És una de les conclusions de la taula-debat que aquest divendres ha encetat les VII Jornades de les Colònies Industrials al Museu de la Colònia Vidal, a Puig-reig. “A les colònies, invertim en parets però no pensem en les persones”, ha etzibat a ple debat Agustí Serra, president de l’Associació de la Gent Gran de l’Ametlla de Merola. El veí ha afegit que des de les colònies troben a faltar “una sèrie de serveis que ens sembla que hauríem de tenir”.

L’aportació de Serra ha obert un meló que tots els ponents han volgut explorar. Fins i tot el moderador, el tècnic del Consell Comarcal, Carles Vico, que ha recordat que aquest mateix divendres a la tarda s’ha organitzat una jornada participativa per detectar les necessitats de la gent que viu a les colònies. De fet, des de fa mesos, el Consell ha constituït un grup de tècnics de diferents àmbits amb la intenció de “revifar” les colònies.

Aquest matí, al debat de les jornades, també hi era l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, que ha destacat que les colònies donen “riquesa cultural” al poble. Precisament en aquesta línia, Agustí Serra ha reivindicat l’Ametlla com a pol cultural però ha demanat esforços de l’administració per tal que “les festes de l’Ametlla siguin festes de poble i no únicament de l’Ametlla”.

Sobre el paper de la gent que viu a les colònies, Sandra Casas, tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Salt, ha destacat que Salt aprofita que té universitats a la vora per dinamitzar l’habitatge: “Els estudiants no paguen gairebé res de lloguer a canvi de treballs pel municipi”. Salt té 30.000 habitants, però una història industrial com a principal artífex del creixement de població. A mitjan segle XIX es van instal·lar tres fàbriques tèxtils al barri de Sant Antoni, avui conegut com el Veïnat.

DEBAT-COLONIES-2019-1

El paper de la propietat privada

L’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, també ha posat de relleu que la majoria d’edificis de les colònies del Berguedà són privats. Una de les poques excepcions és Cal Pons, ja que l’Ajuntament en el seu moment va comprar-lo. Ara, Cal Pons ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional però el segell, ha dit Altarriba, també acota molt les possibilitats de l’Ajuntament d’intervenir-hi: la supervisió augmenta i és fàcil que s’encallin els projectes per petits detalls.

Sobre la propietat privada, la vocal de la junta de l’ACEB Rosa Prat ha assegurat que els propietaris “hi tenen molt a dir” però ha fet una crida a “definir una estratègia comuna i, després, plantejar el projecte als propietaris”. En la mateixa línia s’ha pronunciat l’arquitecte Alfons Sort, que coordina un projecte de masoveria urbana a Manresa. Sort ha explicat que, a Manresa, primer van definir la traçabilitat del projecte i després el van presentar als propietaris: “La resposta és molt més agradable”. L’arquitecte ha afegit que “els propietaris hi han de ser des dels moments inicials, però és bo que apareguin en escena quan ja hi ha coses sobre la taula”.

La cloenda del debat l’ha fet Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i regidor de Gironella. Vall ha reivindicat la nova conselleria comarcal de Colònies, que confirma una aposta política per intervenir-hi. A més, ha dit, debats com el d’aquest matí demostren que “la colònia no només és un espai cultural, sinó que també s’hi pot viure, s’hi pot treballar i s’hi pot fer un projecte de vida.

Abans de la taula-debat, tres ponents vinguts del Regne Unit han explicat l’experiència de Derwent Valley Mills, un exemple d’èxit en la dinamització patrimonial. La conferència ha estat en anglès però ha comptat amb servei de traducció simultània. Estava previst que durés una hora i mitja però s’ha acabat allargant per l’interès que ha despertat entre el públic, que s’ha atrevit a fer nombroses preguntes als ponents.

Les jornades de les colònies culminen aquest cap de setmana amb visites guiades i teatralitzades en diferents colònies del Berguedà. Consulta totes les activitats del programa