Berga

L’ICAEN encoratja la indústria berguedana: “Si algú té recursos i pot fabricar per a la transició energètica a Berga, que comenci”

L’ICAEN encoratja la indústria berguedana: “Si algú té recursos i pot fabricar per a la transició energètica a Berga, que comenci”
Manel Torrent, al centre, entre Xavier Gual, de l'ACEB, i Bàrbara Minoves, directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a la Catalunya Central. MARC CANTURRI

“Totes les revolucions d’aquest país han estat industrials, i la transició energètica també ho ha de ser”. Amb aquesta idea, el director de l’Institut Català d’Energia, Manel Torrent, s’ha presentat a les oficines de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB), aquest dimarts al vespre. Hi ha fet una xerrada informativa per explicar les línies estratègiques del país per caminar cap a la transició energètica, i també ha escoltat l’opinió dels empresaris de la zona sobre l’ús i l’accés a l’energia des de la comarca.

Torrent està convençut que la comarca és una mina de biomassa, energia solar i hidràulica. I en aquest aspecte, ha fet una crida als privats perquè inverteixin per a la transició energètica: “Si algú té recursos i els pot invertir per fabricar eines per a la transició energètica, que comenci ja. Serà molt millor que aquestes eines les fem aquí, i no pas que les haguem d’importar de l’altra punta del món”.

ICAEN-BERGA

El públic assistent a la xerrada informativa de Manel Torrent a Berga. MARC CANTURRI

“Les plaques solars acabaran sent a tot arreu”

Instal·lar plaques solars és un 60% més barat ara que fa 5 anys”, ha dit Manel Torrent. Precisament, en clau berguedana, aquest mateix dilluns les plaques van ser un tema de debat al ple de pressupostos. Des de l’oposició, Junts per Berga va proposar al govern de la CUP d’invertir uns 200.000 euros en la instal·lació de plaques en edificis municipals. La CUP compartia el desig, però va negar-s’hi perquè “no podríem pagar les factures que ens arribarien per instal·lar-les”.

Des de l’ICAEN, Manel Torrent ha deixat clar que els ajuts per instal·lar plaques solars no són al calendari, però sí que tenen previst treure subvencions per millorar l’eficiència dels edificis públics el proper 2020, si s’acaben aprovant els pressupostos del Govern. I en aquest aspecte, ha deixat clar que “les plaques solars arribaran a tot arreu, perquè cada vegada són més barates i perquè la transició energètica va cap aquí; si no s’instal·len ara, s’instal·laran d’aquí dos anys”.

“Avià marca tendència a tot el país”

Si hi ha un municipi que des de fa anys va un pas per davant de la resta al Berguedà, aquest és Avià. El propi ICAEN va reconèixer l’Ajuntament d’Avià amb un Premi a l’Excel·lència Energètica, l’any 2016, per l’adequació dels serveis i els equipaments a les tècniques més innovadores del moment en clau energètica.

En aquest sentit, Manel Torrent ha constatat que “veure com un poble com Avià decideix per si sol caminar cap a la transició és bonic”. I ha afegit que “els municipis marquen tendència amb accions cap a la transició energètica, i Avià en concret marca tendència per tot el país”.

ACEB Energia ICAEN Manel Torrent

Estic amb tu

Comentaris