Cinc cavalcades del Berguedà tindran un ‘Baltasar de veritat’

Aquest any hi haurà menys betum que mai a les cavalcades de Reis del Berguedà. Fins a cinc municipis tindran Baltasar de veritat i eliminaran el betum de la carrossa del rei negre.

A Gironella i Avià, el rei Baltasar serà “de veritat” tal com ve sent habitual en els darrers anys. A Berga, la sacsejada organitzativa també propicia la primera cavalcada sense betum de la història de la ciutat. I a banda, Cal Rosal i Bagà també se sumen a les cavalcades sense cares pintades per fingir pell fosca.

Casa Nostra, Casa Vostra ha publicat aquesta setmana la darrera actualització dels municipis catalans que han respost a la seva crida i han impulsat cavalcades amb Baltasars de veritat. L’entitat va impulsar fa més d’un any una campanya que demanava a tots els ajuntaments que “ofereixin la interpretació del rei Baltasar a una persona negra, garantint així una cavalcada de Reis inclusiva, que promogui els drets individuals per a tothom, i que fomenti una comunicació intercultural en el si de la comarca”. Al Berguedà, la campanya es va desplegar amb la col·laboració d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme.

L’any passat la campanya va néixer a poques setmanes de la cavalcada. Algunes cavalcades, com la de Berga, van al·legar que ja estava tot preparat i que hi havia “poc marge” per introduir canvis. I algunes han entomat l’encàrrec de cara a la cavalcada d’aquest any.

Els municipis del betum

La majoria de municipis que seguiran amb Baltasars carregats de betum asseguren que ho han intentat però no han trobat ningú que vulgui interpretar el rei negre. Guardiola de Berguedà, per exemple. Des de la vall del Pedraforca, els alcaldes de Saldes i Vallcebre coincideixen que el rei Baltasar seguirà pintat de negre perquè “no tenim població negra”.

En altres municipis, com Vilada o Puig-reig, l’organització de la cavalcada és a càrrec d’entitats culturals. A Vilada, el patge que va recollir les cartes dels infants era negre, però en canvi el rei que farà la cavalcada anirà pintat. El president del Grup Cultural La Teia, l’organitzador de la cavalcada, explica que “sempre hem fet la cavalcada amb gent del poble, i dona el cas que no hem trobat mai cap persona negra que ho vulgui fer”. En canvi, per a la recollida de cartes, “és mitja hora i és molt més senzill trobar algú de fora del poble que ho pugui fer”.

A Olvan també hi passen particularitats. Hi ha dues cavalcades: la de Cal Rosal i la del nucli d’Olvan. La primera és amb Baltasar de veritat, mentre que a la segona va pintat. Ara bé, la particularitat és que el Baltasar d’Olvan serà una dona, pintada això sí. La participació femenina, un altre meló per obrir en el si de les cavalcades.

Població d’origen africà i afrodescendent

Al Berguedà, hi ha 2.680 persones de nacionalitat estrangera. Més de mil són originaris de països africans. A Berga, hi viuen persones nascudes al Senegal, Mali, Guinea, Gàmbia, Gabon, Etiòpia i Cap Verd, entre d’altres països de l’Àfrica subsahariana, segons l’IDESCAT. També hi ha població afrodescendent, que ja ha nascut aquí, i persones negres amb famílies adoptives.

Construir una societat intercultural

Massa vegades, aquesta població queda apartada de la festa, tot i que hi podria fer un paper important, i això contribueix a la segregació, i va en contra de la inclusió social. En canvi, segons expliquen CNCV i UCFR, “incorporar un #BaltasarDeVeritat a la cavalcada ajuda a construir una societat intercultural en què totes les persones se sentin partícips, independentment del color de la pell”.

X