“Fer la Patum al setembre ha passat a ser el pla A i suspendre-la, el B”

La Patum 2020 serà al setembre, sempre que el coronavirus estigui completament superat i les autoritats competents ho permetin. Aquest dijous l’Ajuntament de Berga ha fet pública la suspensió de la festa per Corpus –del 10 al 14 de juny– i en aquests moments està intentant encaixar al setembre tots els actes previstos durant la primera quinzena de juny.

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha afirmat a l’Aquí Berguedà que “fer la Patum al setembre ha passat a ser el pla A i suspendre-la, el B”. Fins fa poques hores, i tal com va informar l’Aquí Berguedà a principis de setmana, l’escenari era molt diferent: el juny seguia sent la prioritat i el setembre, l’alternativa. Però l’evolució de la pandèmia ja ha fet allargar almenys quinze dies més el confinament i ha fet saltar les primeres Festes Majors de Catalunya. “És el més sensat que podíem fer”, ha assegurat Valverde, en referència a la Patum.

La regidora ha recalcat que “preparar una Patum requereix molts mesos de feina prèvia” i ha afegit que “són molt més que cinc dies i molt més que tot el que passa a la plaça i als passacarrers”. Precisament per això, l’Ajuntament considera que “fer la Patum al setembre, a priori, ens pot donar un punt més de tranquil·litat i seguretat a l’hora de preparar-ho”. Tot plegat, a banda del risc que comportaria per a la salut dels patumaires fer una Patum amb el virus encara viu.

L’evolució de la pandèmia és una incertesa. A la Xina, el país d’origen del covid-19, el país encara no és capaç de recuperar la normalitat total, malgrat que ja comença a caminar-hi. Fa més de 3 mesos que s’hi va detectar el primer cas. Sobre el paper, al setembre el virus hauria d’estar eliminat, però l’Ajuntament de Berga recalca que “la suspensió definitiva no està ni molt menys descartada” i anirà en funció de les indicacions que donin els departaments de Cultura i Salut de la Generalitat.

De moment, però, el primer punt del calendari ha passat a ser la reprogramació de totes les dates. La regidora Valverde confia enllestir-ho en les properes setmanes. Si la pandèmia ho permet, hi haurà Patum de setembre, quatre anys després de la darrera: la Patum extraordinària, en motiu del Centenari de la Coronació de la Verge de Queralt, l’any 2016.