L’arxiu comarcal del Berguedà, tancat al públic fins que hi hagi nou arxiver

L’arxiu comarcal del Berguedà s’ha vist obligat a tancar de cara al públic, segons ha avançat el diari Regió7 i han confirmat a l’Aquí Berguedà fonts del Departament de Cultura. El fins ara director, Xavier Pedrals, s’ha jubilat aquest agost, després d’estar al capdavant del servei des del 1987. El Departament de Cultura i l’Ajuntament de Berga van ser informats de la jubilació de Pedrals aquesta primavera, durant el confinament, i la Generalitat va iniciar els tràmits per trobar-li substitut. Però la primera convocatòria ha quedat deserta, i l’arxiu s’ha vist obligat a tancar les visites i consultes al públic, ja que la normativa impedeix fer-les si no hi ha un arxiver amb la titulació pertinent al capdavant.

Fonts de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural han reconegut que el fet que la primera convocatòria per substituir Pedrals hagi quedat deserta fa que s’allargui el procés per trobar-li un relleu. El Departament de Cultura ja està tramitant una segona fase de selecció i preveu que, en un mes, la plaça pugui quedar coberta i, per tant, que l’arxiu pugui tornar a obrir al públic.

Mentrestant, l’arxiu segueix treballant de portes endins. És a dir, dona servei de préstec a administracions públiques, notaries, jutjats, registres, etc. És més, les mateixes fonts de la Generalitat han assegurat que treballen en un sistema que permeti donar cita prèvia a la ciutadania i complir la llei, malgrat l’absència provisional d’un arxiver titulat.

L’activitat continua, però a nivell intern

La plaça d’arxiver comarcal del Berguedà forma part del cos de funcionaris de la Generalitat, i per tant ha de ser aquesta administració qui faci els tràmits per cobrir-la. Ara bé, a banda del director, a l’arxiu hi treballa una tècnica que l’Ajuntament i el Consell Comarcal paguen a mitges, i diverses persones contractades de manera temporal per l’Ajuntament a través de plans d’ocupació.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, la regidora de Cultura de Berga, Roser Valverde, ha agraït al Departament de Cultura haver informat “en tot moment” de la situació, tenint en compte que el consistori hi té personal propi treballant. Valverde entén que “la normativa és la normativa”, però confia que la Generalitat solucioni “el més aviat possible” l’atzucac.

L’arxiu comarcal va haver de tancar per l’esclat de la pandèmia. Al cap d’uns mesos, va poder reprendre l’activitat de cara al públic, però sempre amb cita prèvia per respectar les mesures de seguretat. Per tant, l’equipament fa més de mig any que no pot fer la seva activitat habitual i no podrà fer-ho fins almenys d’aquí un mes.

X