Berga o Gironella, capitals… de què exactament?

Obeses i la Cobla Berga Jove faran l’esperada actuació al Berguedà, però no serà a Berga sinó a Gironella. Au, teca per sembrar el caos: que si Gironella passa la mà per la cara a Berga, que si a Berga no es fa res, que si Gironella és la capital real… En definitiva, que si Gironella tal, o que si Berga qual. I això que -percepció personal- els governs de Berga i Gironella semblen més avinguts que mai. És clar que, per la tribuna, el debat de la capitalitat sempre és llaminer. Però, capital… de què exactament?

Mentre la tribuna aprofita per provocar la polèmica entre els dos municipis, la primera línia -la que es trenca la cara per tirar endavant la comarca cada dia- demana a crits que el Berguedà no siguin 31 llances que van per lliure, sinó una porra amb 31 pics que foti garrotades allà on calgui per deixar de menjar engrunes de pa.

Maria Casellas, actriu, protagonista de l’entrevista central de l’Aquí d’agost. Deia això: “Som petites zones, però cadascuna va per lliure […] Potser, per la comarca que tenim, no cal un teatre comarcal, però almenys més coordinació entre tots els cicles que es fan […] La clau és anar a la una”. Ni un sol retret a cap municipi en concret. Això sí, una petició per a tots 31.

En plena pandèmia, l’ACEB va organitzar una conferència de l’aleshores consellera d’Empresa, Àngels Chacón. En la presentació, el president de la patronal d’empresaris li va recordar a la consellera que ve de l’Anoia i que allà, a diferència del Berguedà, la comarca ha sabut sortir d’una crisi industrial. La resposta de la consellera va ser sentenciadora: “L’Anoia va saber anar a la una”.

Si no vols tap, no facis drecera

Ep, en una cosa sí que sembla que el Berguedà va a la una: ni parlar d’incinerar. Cap a dues-centes persones van passar la tarda de diumenge tallant la C-16 a Cercs, als peus de la central tèrmica. Tallaven 20 minuts i obrien 5 minuts el pas. Al principi va funcionar: aprofitaven els 20 minuts per anar cotxe per cotxe explicant que no volien la incineradora. La majoria de conductors baixaven el vidre de la finestra, que ja és molt, tenint en compte que molts eren persones que el que volen és creuar la carretera cada cap de setmana i, com més ràpid, millor.

Al cap de dues hores, però, la majoria de conductors estaven desesperats i molestos. Molts van intentar fer drecera i això és la perdició, cada cap de setmana, perquè quan es volen reincorporar es forma un tap de ca l’Ample. Tarda, distreta, això sí, i la Plataforma contra la incineradora assegura que és “la primera de moltes”. L’objectiu: una llei que impedeixi noves incineradores a Catalunya i que, per tant, esfumi per sempre el projecte que es vol alçar a Cercs.

Covid: confinats

Tot això mentre continua la pandèmia… I el que queda. Al Berguedà, les taxes de rebrot són el de menys. La poca densitat de població ens dibuixa un mapa un pèl esbiaixat. El que és irrefutable és que en l’última setmana hi ha hagut 71 nous positius. També és una realitat que cada vegada hi ha més grups confinats a les escoles i que el nombre d’alumnes o mestres positius ja ronda els 25. Això sí: 25 positius arrosseguen centenars de cofinats.

Encara en salut, Ginkgo ha fet una crida a la solidaritat, una tardor més. El 19 d’octubre és el dia internacional del càncer de mama, i aquest any no podran fer la Cursa de la Dona. Però han fet uns bufs solidaris per seguir recaptant fons. Alerten que hi ha coronavirus, però segueixen existint la resta de malalties. I també lamenten que algunes entitats contra el càncer estan plegant perquè no són capaces de conviure amb la nova normalitat. La millor notícia és que Ginkgo sí: Ginkgo té corda per temps. N’estan convençudes. I això és un tresor.

X