El trànsit a la C-16 al Berguedà creix respecte el primer cap de setmana d’octubre, però queda lluny dels col·lapses del pont del Pilar

Doncs no: contra tot pronòstic, no hi ha hagut grans col·lapses a la C-16 aquest cap de setmana. Eren molts els berguedans que pronosticaven un nou cap de setmana caòtic a la carretera, i així va quedar palès a les xarxes, coincidint amb l’aplicació de noves restriccions i la recomanació d’evitar viatges que no siguin d’extrema necessitat. Al final, però, a la carretera, relativa tranquil·litat: les cues quilomètriques del pont del Pilar van quedar lluny de la realitat d’aquest cap de setmana.

Tant divendres de pujada com diumenge de baixada, el Servei Català de Trànsit (SCT) va registrar circulació intensa en alguns trams, però el trànsit no va quedar parat, excepte en algun moment molt puntual i efímer. Ara bé, de trànsit n’hi va haver i, fins i tot, més que el primer cap de setmana d’octubre. Aquell diumenge la C-16 es va col·lapsar en sentit sud, però perquè una manifestació contra la incineradora va retenir els vehicles a Cercs en talls intermitents de 20 minuts fins a quarts de set de la tarda.

Aquest divendres, entre les 5 de la tarda i les 10 del vespre, més de 3.000 cotxes van passar pel Túnel del Cadí en sentit nord, segons dades que el SCT ha facilitat a l’Aquí Berguedà. Són gairebé la meitat que divendres passat (és clar que el cap de setmana passat era ‘llarg’ perquè dilluns era festiu, i això va fer multiplicar la mobilitat en molts punts del país). Respecte el primer divendres d’octubre, les dades són més similars: dels 2.934 cotxes del dia 2 s’ha passat als 3.130 d’aquest divendres passat, dia 16.

L’endemà al matí, dissabte, aquest lleuger increment es va mantenir. Dels 1.432 cotxes que van pujar pel Túnel del Cadí entre les 10 del matí i les dues del migdia del 3 d’octubre, es va passar als 1.630 d’abans d’ahir. Això sí, el dissabte del pont del Pilar juga en una altra lliga: entre les 10 i les 2 del 10 d’octubre es van estar a punt de fregar els 4.000 vehicles al pas pel Túnel del Cadí en sentit nord.

L’augment del trànsit en l’operació tornada sí que va ser més important, respecte el primer diumenge d’octubre. Entre les 5 de la tarda i les 8 del vespre, cada hora, de mitjana, hi va haver un centenar de cotxes més a la carretera, en sentit sud, que el 4 d’octubre. Al final de la tarda, havien baixat pel Túnel del Cadí 3.800 cotxes, respecte els 3.100 del dia 4.

El que era inevitable era el col·lapse monumental del dilluns del pont del Pilar. El trànsit va ser intens en sentit sud durant més de 12 hores, des de les 10 del matí fins passades les 10 del vespre. Segons el Servei Català de Trànsit, entre aquestes hores van baixar pel Túnel gairebé 9.700 vehicles. Són gairebé el doble que els d’aquest diumenge (5.167).

Això sí, tot i la relativa tranquil·litat d’aquest cap de setmana a la C-16 en relació a l’anterior, els boscos han tornat a quedar atapeïts de boletaires. Un reportatge de l’Agència Catalana de Notícies recull l’opinió d’alguns veïns de la comarca, que critiquen la petjada en forma de brutícia que deixa la massificació. També es queixen de les dificultats per moure’s per camins que habitualment són fàcilment transitables. Tot plegat, per tancar una setmana en  què els alcaldes s’han reunit per estudiar restringir l’accés de vehicles en alguns punts del bosc. I la temporada de bolets no ha fet més que començar.