Nou cop a la cultura: quins actes al Berguedà han quedat suspesos per les noves restriccions?

L’Ajuntament de Berga i el de Gironella han suspès gairebé tota l’activitat cultural prevista fins el 13 de novembre, d’acord amb les noves restriccions decretades pel Govern de la Generalitat.

A Berga, la programació de tardor prevista al Teatre Municipal ha quedat suspesa fins a mig octubre, de moment. La mesura implica la cancel·lació de l’espectacle ‘Pep Bou Experiències’, previst per diumenge, 1 de novembre, i la suspensió del concert de Pau Vallvé, del 7 de novembre. L’Ajuntament treballa per reprogramar els dos espectacles i contactarà amb les persones amb entrades adquirides per retornar l’import o mantenir les entrades per a la nova data.

L’Ajuntament també ha anul·lat les visites guiades del cicle ‘Trilogia de la mort’, que estaven previstes per aquest cap de setmana de Tots Sants. En concret, s’han cancel·lat les visites ‘Nit d’ànimes. La mort i la vida’, de Roger Cortina, i ‘Els dies foscos: Tots Sants i la mort’, amb Albert Cols. Les dues activitats se centraven en recórrer i conèixer espais del barri vell i el cementiri.

A Gironella, les noves restriccions han fet suspendre el Festival de Poesia Vila de Gironella. Els actes queden ajornats “fins que la situació pandèmia sigui més favorable”, segons ha explicat l’organització en un comunicat a les xarxes. Ara mateix es treballa per reprogramar i reubicar els actes en futures dates. L’Ajuntament també ha decidit ajornar el concert de la Paula Valls, que estava programat per diumenge, 8 de novembre. En els propers dies, el consistori retornarà els diners de les entrades que ja s’havien adquirit. La resta d’activitats del cicle cultural de tardor es mantenen programades, a l’espera de l’evolució de les restriccions per part del Govern.

Les exposicions, les grans excepcions

Les exposicions ‘Vampirs a Berga!’ i ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ -que s’acullen al Museu Comarcal de Berga i al Convent de Sant Francesc, respectivament- romandran obertes al públic, però amb un aforament del 33%. L’horari d’obertura del Museu Comarcal de Berga serà de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h, mentre que l’exposició de La Patum al convent de Sant Francesc es podrà visitar de divendres a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20:30 h.

El que sí que s’ha cancel·lat han estat les activitats relacionades amb aquestes exposicions. És a dir, la visita guiada ‘Espais de Patum’, prevista pel 31 d’octubre (19 h) i l’espectacle de titelles ‘Botànica oculta’ programat pel 8 de novembre (17:30 h) a la Sala Casino. Aquesta última actuació formava part de les activitats paral·leles de l’Any Perucho.

Les classes a l’Escola de Música seran telemàtica

La llar d’infants, les escoles i els instituts mantindran l’activitat docent presencial. Pel que fa a l’Escola Municipal de Música de Berga, no podrà mantenir l’activitat presencial durant el període de restricció de l’activitat, però la docència continuarà a través dels mitjans digitals dels quals disposa el centre.

En canvi, el Conservatori de Música dels Pirineus sí que podrà realitzar classes presencials, aplicant mesures per reduir la presencialitat, tenint en compte que es tracta d’un tipus d’ensenyament de règim especial reglat que ofereix ensenyament del grau professional de música.

Mesures especials a la biblioteca i l’arxiu  

La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet oferirà el servei de préstec i retorn de documents. El préstec es realitzarà, preferentment, mitjançant cita prèvia per telèfon (93 822 13 08), per correu electrònic (b.berga.rvc@diba.cat) o emplenant el formulari web de la biblioteca virtual. També s’oferirà informació bibliogràfica pels mateixos canals esmentats, es mantindrà el préstec interbibliotecari i el préstec a entitats i centres educatius.

El que no es podrà realitzar és la consulta de documents a les sales i ha quedat anul·lada la programació d’activitats culturals previstes. L’horari d’atenció al públic serà els matins de dijous, de 9:30 a 13:30 h, i les tardes de dilluns, dimarts, dimecres i divendres, de 15 a 20 h. L’equipament tancarà els dissabtes al matí, fins a nou avís.

Pel que fa a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, mantindrà el servei de consulta presencial amb cita prèvia que es pot fer a través de correu electrònic acbergueda.cultura@gencat.cat o trucant al telèfon 93 822 15 48. El servei s’oferia els divendres, de 9 a 14h, però el confinament perimetral que s’aplica els caps de setmana i que impedeix la mobilitat entre municipis ha comportat el canvi de dia de la consulta presencial. A partir de la propera setmana, es realitzarà els dimecres mantenint el mateix horari.

Puig-reig ha suspès la Fira de Sant Martí i el Fòrum10

A Puig-reig, l’Ajuntament ja va anunciar –abans del decret de les noves restriccions- que les dues principals iniciatives previstes per aquest novembre queden ajornades fins a nou avís. Es tracta de la fira comercial de Sant Martí i del Fòrum10 de comunicació. L’Ajuntament va decidir cancel·lar els actes per les altes xifres de contagi que fa dies que arrossega el poble.

X