Si no és amb la cultura, com?

10 de març: ‘El silenci dels telers’ s’estrena aquest diumenge [15-M] al Local del Blat de Gironella.

12 de març: amb l’esclat del virus, l’Ajuntament de Gironella suspèn per 15 dies totes les activitats públiques que organitza i totes les que es fan en instal·lacions municipals.

20 d’octubre: Gironella reivindica que “la cultura és segura” i programa una tardor d’alt nivell als escenaris, amb l’esperada arribada d’‘El silenci dels telers’ el 14 i 15 de novembre.

30 d’octubre: Comença el tancament de la cultura a tot el país: quinze dies -com a mínim- sense teatre, dansa, música ni cinemes.

14 de novembre: ‘El silenci dels telers’ torna a ajornar-se i s’acaba fent a Gironella el 7 de desembre, gairebé 9 mesos després del dia que, inicialment, s’havia d’estrenar al Local del Blat.

Dos dies abans del 7 de desembre, ‘El silenci dels telers’ va rebre el premi de creació artística dels Premis de la Cultura del Berguedà. A la mateixa gala, la Cobla Berga Jove -que de moment ha hagut de renunciar a l’esperada estrena del seu espectacle amb Obeses al Berguedà- també va ser distingida amb el premi a la difusió cultural.

En qualsevol competició, els dos reconeixements serien considerats premis de consolació. Però, en el cas particular de la cultura, tant la Cobla Berga Jove com la Maria Casellas i el seu projecte entre telers segueixen dempeus i, per res sembla una consolació, sinó un reconeixement a la persistència i a la capacitat de refer-se dels cops.

‘El silenci dels telers’ lluita per reprogramar tots els actes que el maleït bitxo ha fet miques. La Cobla Berga Jove dona per tancada la gira amb Obeses però ja pensa en projectes futurs i ha aconseguit 1.745 euros en una campanya de micromecenatge per gravar un disc amb cobles per al director Robert Agustina. En temps de crisi, els consols serveixen per ben poc, i només per als conformistes. I el dia que definim uns premis de la cultura com uns premis de consolació, ens haurem convertit en una comarca morta. Perquè, si no és amb la cultura, com?

Un Nadal animat a la seva manera

Premis de Cultura a banda, aquesta setmana també han pres protagonisme les iniciatives encarades a animar-nos el Nadal. A Berga, un berguedà i dos companys més han presentat una versió del Monopoly feta i protagonitzada pels símbols d’identitat de Berga. A Gironella, els infants de les escoles han cuinat durant dos anys el ‘room escape’ que aquest dissabte obre portes a la Torre de l’Amo per donar a conèixer la història de la Perla del Llobregat. I tornant a la capital, aquest mateix divendres la Farsa ha anunciat que reinventa els Pastorets i els fa sortir al carrer. La idea ha estat una bomba i, en menys de 24 hores, l’agrupació teatral ha exhaurit totes les places per gaudir de l’espectacle, que serà el 26 i 27 de desembre, en format de micro-escenes pels carrers del barri vell. Si aquest Nadal el Berguedà es queda ensopit a casa, que no sigui perquè al carrer no hi ha res a fer.

Dades amb pinces

A tot això, el virus revifa. Un cop més, ha quedat demostrat que els indicadors de l’estat del Covid-19 s’han d’agafar amb pinces en una comarca de poca densitat de població com el Berguedà. Si fa una setmana, érem la zona del país amb un risc de rebrot més baix i amb una positivitat més minsa, ara ni tan sols som la zona de la Catalunya central amb millors xifres.

Aquesta setmana s’han detectat el doble de casos que fa una setmana. És clar que no convé oblidar que fa tot just una setmana acabaven quatre dies de cribratges massius a Berga, Puig-reig i Gironella. S’han trobat més casos, sí, però també s’han fet més proves. I, malgrat que els cribratges només van detectat set asimptomàtics a tota la comarca, van servir per obrir línies de rastreig de contactes que, sense els tests ràpids, haurien estat molt difícils de resseguir.

X