El Consell Comarcal del Berguedà admet que els beneficis del porta a porta “no es van explicar del tot bé”

És la confusió del mandat. El porta a porta no havia de suposar pagar menys d’escombraries? Com pot ser que, no només no abaixin la taxa, sinó que aquest 2021 l’apugin? “No es va explicar del tot bé”. Ho ha reconegut en declaracions a l’Aquí Berguedà l’actual conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares. Perquè no és el mateix allò de ‘qui més recicla, menys paga’, que ‘qui menys recicla, més paga’. L’objectiu és arribar al segon dels escenaris però, per fer-ho, abans caldrà aplicar el pagament en funció de la generació de residus, i ara mateix això últim està encallat.

En una de les primeres entrevistes que el president del Consell Comarcal, Josep Lara, va concedir després de la implantació del porta a porta, deia això: “El rebut de les escombraries no s’ha apujat ni un euro, quan el cànon d’entrada de tones de rebuig a l’abocador sí que s’ha disparat”. Era una entrevista a Nació Berguedà, el 18 de novembre del 2018, només 10 dies després de la implantació del sistema a Berga i el Baix Berguedà. En la mateixa entrevista, Lara afirmava que “sense l’aplicació del porta a porta, hauríem d’incrementar la taxa d’escombraries, i això no ho vol ningú”.

Res d’això no ha canviat. L’increment que s’ha aprovat per aquest 2021 no és perquè el cànon d’entrada de tones a l’abocador hagi seguit augmentant (que ho ha fet). L’increment és perquè l’IPC ha variat en els últims anys i, fins ara, mai s’havia tocat el rebut de les escombraries per equiparar-lo a aquest augment de l’índex econòmic. Això sí, tot i que les quotes han seguit intactes, les factures de la recollida han seguit arribant al Consell amb l’IPC actualitzat. I això és el que el govern comarcal ha volgut corregir aquest any, mogut això sí per maquillar els números d’un sistema clarament deficitari.

En paral·lel a tot això, el Berguedà ha passat d’enviar gairebé 9.000 tones de residus a l’abocador abans del porta a porta, a generar-ne unes 3.800 a partir de la seva implantació. I aquest gir de guió ha servit per evitar un augment encara més gran en el rebut que paga el ciutadà. Si el cànon d’entrada de tones a l’abocador augmenta sense fre (i ho seguirà fent fins el 2024 per obligar la ciutadania a cop de factura a complir les directrius europees), el normal és que qui més tones hi enviï més diners hagi de pagar. Amb el porta a porta, el Berguedà ha esquivat aquesta garrotada. El cànon puja, però nosaltres hi enviem poc més d’un terç de les tones que hi enviàvem fa dos anys.

Un altre factor a tenir en compte és que el servei de recollida és més costós. Calen més camions i més persones per fer la recollida, i això l’encareix. Val a dir, això sí, que en els propers concursos de gestió d’escombraries i deixalles, el Consell confia ajustar costos i maquillar una mica més els números del sistema.

Però per arribar a l’escenari que situàvem a l’inici (‘que pagui més, qui menys recicla’), només hi ha un camí: el pagament en funció de la generació de residus. És un dels dos grans reptes que ara mateix té la conselleria de Medi Ambient sobre la taula. L’altre és desplegar d’una vegada per totes el sistema d’illes als pobles petits. La mala notícia és que tots dos reptes han quedat encallats, segons el conseller, per la pandèmia.

El Consell fa mesos que busca finançament per poder executar els dos projectes. Calculen que necessiten 1,2 milions d’euros i, de moment, no troben la via per pagar-los. “Els ajuts europeus que teníem compromesos han saltat amb la pandèmia i estem buscant alternatives perquè, tot i que calculem que caldran 1,2 milions, sabem que al final probablement seran més. La pandèmia ens ha obert els ulls, caldrà canviar moltes coses i una d’elles probablement tindrà a veure amb la manera com recollim els residus”, ha relatat Linares.

Entre aquests projectes que han quedat encallats per la manca de finançament també hi ha la prova pilot del pagament per generació en un municipi de la comarca. Era el pas previ per, després, desplegar el sistema a la resta de municipis. El sistema té l’objectiu de detectar quin ciutadà no fa bé el reciclatge, i penalitzar-lo amb un rebut més elevat.

El final del camí no implica directament que qui recicli pagui menys, sinó que qui recicla com cal esquiva un augment del rebut. Les bonificacions per als bons recicladors són una nova fase del camí. Però per arribar-hi, encara queden molts peatges.

X