Les obres del polígon comarcal d’Olvan començaran a finals del 2021

Pas de gegant per enllestir el polígon d’Olvan. Finalment es dirà sector d’activitats econòmiques Berguedà-Olvan i aquest dimecres el Consell Comarcal del Berguedà ha segellat la seva entrada al consorci que vetlla pel seu desenvolupament urbanístic. Amb l’adhesió del Consell Comarcal, l’Institut Català del Sòl (Incasol) passa a tenir un 65% del pes del consorci; el Consell, un 30%; i l’Ajuntament d’Olvan, un 5%. Fins ara l’Ajuntament i l’Incasol es dividien el consorci a parts iguals (50%) i això ofegava un ajuntament amb molt menys múscul financer que l’Incasol.

L’entrada del Consell al consorci es va ratificar en ple extraordinari, on també es va avançar que s’està preparant la licitació de les obres d’urbanització de la primera fase del polígon. S’hi invertiran 2,7 milions d’euros i es preveu que les obres comencin a finals d’aquest 2021. Les obres consistiran en la portada de serveis a les parcel·les (aigua, electricitat, telecomunicacions i depuració) i, un cop s’acabin, permetran disposar d’una superfície total de 9,2 hectàrees de sòl industrial perquè s’hi instal·lin empreses.

La comercialització de les parcel·les

Un cop hi hagi els serveis a les parcel·les, caldrà començar-les a ocupar. Per a aquesta fase, el Consell confia en una bicefàlia: a nivell local, l’Agència de Desenvolupament impulsarà una estratègia de màrqueting per atraure empreses al polígon; i a nivell de país, l’Incasol assegura tenir una borsa de possibles compradors de terreny industrial per desplegar-hi les seves empreses. A més, el Consell va emplaçar-se a fer-hi participar entitats i associacions de la zona, com ara la patronal d’empresaris (ACEB), que insisteix que posar fil a l’agulla al polígon ha de ser una prioritat per als propers mesos.

A banda, el Berguedà tenia previst anar a un parell de fires industrials a Europa, a finals del 2020, però van quedar suspeses per la pandèmia. L’Incasol els va convidar a fer-ho i, ara, la comarca resta a l’espera de saber si podrà participar-hi en l’edició d’aquest 2020.

La patronal d’empresaris pressiona

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà veu la posada en marxa, d’una vegada per totes, d’aquest polígon com “una aposta imprescindible que cal tirar endavant de manera consensuada i efectiva”. Amb l’objectiu de treballar-hi i fer-ne un seguiment de prop, l’ACEB s’ha reunit amb l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, per conèixer a fons quina és la situació actual de la posada en marxa del futur espai industrial. L’ACEB ha estès la mà a les administracions per facilitar contactes i promocionar el nou espai industrial per a la captació d’empreses que tinguin possibilitats d’ocupar alguna de les parcel·les. “L’oferta de sòl industrial i de gran format és vital per optar a la implantació de noves empreses al territori, i poder millorar així la competitivitat”, assegura Josep Maria Serarols, president de l’ACEB.

L’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, va explicar a la reunió amb els empresaris que el desenvolupament de la primera fase del nou polígon comarcal d’Olvan ja ha començat. “Amb tots els informes que es requereixen a favor, el consorci ha aprovat el projecte d’urbanització amb el que s’han de portar tots els serveis necessaris. Ara podem dir que ja hi ha els carrers urbanitzats i les parcel·les, però falta que s’hi facin les instal·lacions dels serveis de subministrament bàsics com la llum, l’aigua, la fibra òptica…”, ha detallat Prat. El proper pas és que el projecte entri en fase de licitació per posteriorment, s’iniciïn les obres. L’alcalde calcula que el termini pot allargar-se, en total, un any perquè les 10 hectàrees i la mitja dotzena de parcel·les d’aquesta primera fase puguin entrar en funcionament. Paral·lelament, però, ja s’han començat a rebre algunes demandes d’empreses que veuen amb bons ulls ubicar-se al nou polígon.

D’altra banda, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà es mostra preocupada davant de l’estudi realitzat que determina com una de les opcions preferents el Polígon d’Olvan per a la instal·lació d’una planta de tractament de residus orgànics i de resta i una planta de compostatge. L’ACEB considera una carta de presentació poc atractiva per a les empreses potencials que vulguin tenir en compte el Polígon d’Olvan per a desenvolupar-hi la seva activitat. L’ACEB creu que cal prioritzar l’interès industrial i de posicionament de la comarca en oferta d’espai industrial de gran format, tant naus com solars. Una visió que l’Ajuntament d’Olvan també comparteix.

L’ACEB també reclama un cens definitiu i que pugui actualitzar-se a temps real dels espais industrials disponibles, detallant i classificant els serveis associats que poden oferir-se. Més enllà de les obres realitzades al Polígon de la Valldan, que han de servir per no perdre oportunitats a nivell competitiu de la indústria existent, cal tenir l’horitzó posat en noves actuacions que serveixin per dignificar els Polígons d’Activitat Econòmica del Berguedà amb plans de modernització que suposin accions de millora i posada al dia. En aquest sentit, defensa l’ACEB, cal aprofitar totes les línies d’ajuda per aquest sector, i la patronal s’ofereix a “liderar el projecte de gestió i manteniment dels Polígons d’Activitat Econòmica del Berguedà per garantir-ne una constant renovació segons les necessitats del moment”.

Els empresaris també proposen crear una marca industrial única del Berguedà, promocionar juntament amb la posada en marxa d’altres accions per facilitar la instal·lació de nous veïns a la comarca que l’ACEB ja ha explicat, com la creació d’una finestreta única d’habitatge i de treball, per fer que el Berguedà sigui una comarca ben valorada com a destinació per a treballar-hi i viure-hi.

X