La Generalitat descarta fer una variant entre Berga i Avià, però segueix amb la de l’Espunyola en ment

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat redactarà durant aquest 2021 els dos projectes definitius per a la C-26 entre Berga i Montmajor. Finalment, la Generalitat descarta fer una variant entre Berga i Avià per corregir els revolts que hi ha actualment, després de l’oposició frontal de l’Ajuntament d’Avià, que va presentar-hi al·legacions que van ser admeses. On sí que n’hi haurà una serà a l’Espunyola, on també es milloraran els revolts del traçat i s’eixamplaran els dos carrils de la circulació mig metre.

Foc nou per al tram Berga-Avià

De fet, ara mateix el projecte inicial per a la C-26 entre Berga i Montmajor ja s’ha convertit en dos. El Departament ha fet cas a Avià i ha descartat la variant que pretenia fer entre el polígon de la Valldan i el circuit dels Arbres Blancs, passada l’entrada principal del poble. L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ja va explicar en el seu moment a l’Aquí Berguedà que ho considerava una aberració: “No són ni cinc minuts. El traçat actual es pot aprofitar sense fer una carretera nova, que, a més, suposaria un greuge per als residents del barri de la Creu, ja tindrien un enllaç a la nova C-26 molt pitjor que l’actual”.

Ara mateix, la idea de la Generalitat és impulsar un nou estudi del tram Berga-Avià, d’uns tres quilòmetres de longitud. En el darrer comunicat, de la variant que anunciava fa tres anys, ni se’n parla. I l’objectiu del nou estudi, diu el Departament, és “minimitzar impactes en l’entorn i atendre a criteris de tractament urbà”. La redacció de l’estudi s’ha licitat per 38.000 euros i s’executarà en sis mesos. I mentre continuen els estudis, el Govern català calcula que, quan hi hagi projecte, hi haurà d’invertir més de 3 milions d’euros.

14 quilòmetres menys embolicats entre Avià i Montmajor

Molt més avançat està el tram de la C-26 entre Avià i Montmajor. En aquest cas, el Govern ha tret a concurs la redacció del projecte definitiu per 432.000 euros i un període d’execució de sis mesos. A grans trets, el projecte segueix bastant calcat al del 2018: la Generalitat vol eixamplar cadascun dels dos carrils de circulació mig metre més (de 3 a 3,5m) i vol afegir un voral d’1,5m a cada banda de la calçada. L’executiu català també continua amb la variant al pas de la C-26 per l’Espunyola entre cella i cella. El pressupost per executar el projecte que ara es redactarà és de 24,5 milions d’euros.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, l’alcalde de l’Espunyola, Albert Altarriba, ha explicat que, aquests últims mesos, la normativa ha canviat i la carretera ha hagut de passar per un nou període d’exposició pública i al·legacions adaptades a les noves lleis. “Els veïns hem tornat a presentar les mateixes al·legacions i confiem que ens n’acceptin la majoria”, ha dit l’alcalde. A més, l’Ajuntament demanarà poder participar en la negociació de la redacció del projecte definitiu per “intentar que en sortim el més beneficiats possible i que els veïns no en pateixin les conseqüències en negatiu”.

La Generalitat, per la seva banda, dona per superat el procés d’informació pública i l’estudi d’impacte ambiental de l’obra, i ja pensa en la redacció del projecte definitiu. “És un eix que ha de travessar el territori i sabem que, tard o d’hora, s’haurà de fer. No ens hi podem posar molt en contra, però sí que és la nostra obligació vetllar perquè els veïns no en sortim malparats”, conclou l’alcalde.

c26-espunyola

Més amplitud, també, fins a Navès

El Departament de Territori també ha licitat la redacció del projecte per a la B-420 entre Navès i Montmajor. És un tram de 4,5 quilòmetres i l’obra ha de permetre ampliar la carretera fins als 9 metres d’amplada, amb carrils de 3,5 metres i vorals d’1 metre. També es millorarà el traçat de la via amb la modificació d’alguns revolts i la intersecció amb la C-26.

La redacció d’aquest projecte costarà 270.000 euros a la Generalitat, que fixa un termini de sis mesos per enllestir-ho. Un cop hi hagi projecte i es vulgui executar, la Generalitat estima gastar-s’hi uns 8,2 milions d’euros.

X