L’Ajuntament de Berga es convertirà en accionista de l’empresa que gestiona la Residència Sant Bernabé

El govern de Berga ja ha decidit quin serà el model de gestió de la Residència Sant Bernabé d’ara en endavant. El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha assegurat en roda de premsa que l’Ajuntament es convertirà en accionista de l’empresa Sumar per tal de formalitzar un conveni de gestió idèntic al que uneix consistori i empresa des de finals de gener, però formalitzant-lo per més temps.
Aquesta era una de les opcions que al gener hi havia sobre la taula. L’Ajuntament va fer un conveni provisional de quatre mesos amb Sumar i va justificar que fins al maig exploraria tots els models que tenia sobre la taula. Aquesta setmana es compleixen tres mesos des de la formalització d’aquest conveni provisional i, per tant, en un mes, caldrà prendre decisions.
El regidor Sànchez ha deixat clar que ja s’ha decantat per la idea de comprar una acció de l’empresa. És el pas previ a la formalització d’un conveni de més llarg recorregut i s’acosta una mica més a la situació en què es troba l’Ajuntament d’Esparreguera, amb una sentència del TSJC sobre la taula que invalida el conveni amb Sumar.
Fa tres mesos, l’alcaldessa, Montse Venturós, ja va marcar diferències amb Esparreguera, excusant que allà el consistori era accionista de Sumar i a Berga, no. Aquesta diferència, amb el conveni definitiu, s’esvairia.
L’altra gran diferència és que, fins ara, l’Ajuntament de Berga només ha encomanat a Sumar el que es feia des de l’hospital (gerència, gestió de recursos humans, manteniment, informàtics, etc); i, amb el futur nou conveni, la idea és que Sumar passi a gestionar la residència de forma integral, tal com ha dit el regidor Sànchez a la roda de premsa.
Si, tal com va dir el govern de Berga al gener, aquestes eren les dues diferències amb la situació d’Esparreguera, amb el nou conveni ja no n’hi haurà cap.

I a Esparreguera, què passa?

A Esparreguera, Sumar vol introduir canvis al conveni que l’uneix amb l’Ajuntament per tal d’adaptar els estatuts al criteri marcat pel TSJC. L’empresa planteja crear un òrgan paral·lel al Consell d’Administració per donar veu i vot als socis minoritaris. En aquest òrgan hi hauria els 39 ajuntaments i la Diputació de Girona, i cadascuna de les quaranta administracions, totes les sòcies de Sumar, tindrien un vot.
L’Ajuntament d’Esparreguera és membre del Consell d’Administració. Hi és representat a través de la coordinadora de l’àrea de Drets Socials i Ciutadania, Maria Vallejo, que comparteix òrgan amb onze representants més. La setmana passada, en declaracions a Ràdio Esparreguera, Vallejo va deixar la porta oberta a no acceptar els canvis que proposa Sumar. Vallejo va dir a l’emissora municipal que “el govern ha de ser responsable i prudent” i, per això “tot apunta que no votarem a favor dels canvis en el conveni” davant els dubtes que els genera que hi hagi una sentència sobre la taula que suspengui l’encomana.
El conflicte a Esparreguera cueja des de principis d’any i Sumar ha fet moviments per adaptar-se a la normativa. L’argument a favor de Berga és que, aquí, el conveni definitiu encara no s’ha formalitzat i, per tant, es pot redactar aplicant-hi els matisos que esquivin les amenaces legals i que evitin el mateix destí que Esparreguera.
De moment, però, l’Ajuntament de Berga no ha comprat cap acció i el moviment no sembla qüestió de dies. Sànchez confia que el tràmit es faci efectiu “en les properes setmanes o, com a màxim, mesos”. Si a finals d’abril no s’ha fet, l’Ajuntament allargarà el conveni un mes, tal com permeten les clàusules pactades al gener. I, així, té previst fer-ho, mes a mes, fins que no es pugui signar el conveni definitiu.

X