Els ajuntaments tindran l’última paraula per decidir si es prohibeix el bany a la riera de Merlès durant l'estiu

Cada ajuntament podrà decidir si, en qualsevol moment de l’estiu, decreta la prohibició de bany a la riera de Merlès. De moment està permès a tot arreu, tot i que es repetirà la campanya que ja es va viure l’estiu passat, amb aparcaments limitats i un reforç de la vigilància.
Hi haurà 68 places d’aparcament habilitades en les 17 zones condicionades per deixar-hi el cotxe. També s’ha renovat el conveni amb els Guardes Rurals, amb el suport dels Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra, que s’allargarà mentre duri la temporada de bany. Els agents vetllaran perquè es compleixi la normativa, que no s’abandonin escombraries ni es faci foc ni s’acampi. Els gossos s’hauran de portar lligats i caldrà respectar la tranquil·litat de l’entorn. Tampoc es podrà aparcar obstaculitzant camins públics i vorals, i no es podrà deixar el cotxe en camps ni envaint l’asfalt. Precisament per això es van crear les 17 zones d’aparcament.
Pel que fa al bany, el conseller comarcal d’Entorn i Medi Natural, Pep Llamas, recalca que “si en qualsevol moment de l’estiu es considera necessari, es pot decretar la prohibició del bany per raons de salubritat o de seguretat i sempre d’acord amb els respectius ajuntaments”. Els gestors d’aquest espai volen evitar l’efecte crida i posen l’accent en la necessitat de fer complir les ordenances d’ús d’aquest espai i respectar les zones habilitades per aparcar i no deixar els cotxes mal estacionats. Pep Llamas ha fet una crida perquè tothom col·labori a fer possible que la riera de Merlès sigui un espai endreçat.
El conseller d’Entorn i Medi Natural, ha indicat que enguany ja s’han imposat les primeres sancions per estacionar fora dels llocs habilitats per fer-ho. El 2020 es van posar 350 sancions.
La riera de Merlès forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) aprovat pel Decret 328/1992, de 14 de desembre. És un espai natural protegit, reserva natural parcial, zona especial de conservació (ZEC), zona especial de protecció d’ocells (ZEPA) i és part de la Xarxa Natura2000. Té una conca de 173 quilòmetres quadrats.
Atès que l’espai PEIN no disposa d’un òrgan gestor, són els ajuntaments riberencs de Borredà, La Quar, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Gaià, Les Llosses i Lluçà amb els seus respectius quatre consells comarcals, que treballen conjuntament per gestionar-lo.

X