‘Herència’, el curtmetratge del berguedà Eudald Corominas, candidat als Premis Gaudí

Continuen les bones notícies per a Herència, el curtmetratge que fa unes mesos va estrenar el berguedà Eudald Corominas. Fa poques hores, l’organització dels Premis Gaudí ha fet públic que ‘Herència’ és un dels 15 curtmetratges seleccionats d’entre els 64 que es van presentar.

Herència lluitarà pel premi amb L’estrany, d’Oriol Guanyabens; Daucus Carota, de Carla Linares; Ella i jo, de Jaume Claret; Fuga, d’Alex Sardà; Las infantas, d’Andrea Herrera; Ulisses, de Joan Bover; Animal salvatge, de Maria Besora; Can Gardell, de Sílvia Subirós i Florencia Aliberti; Facunda, de Marta Romero; Farrucas, de Ian de la Rosa; Herència, d’Eudald Corominas; Inefable, de Gerard Oms; El Màrtir, de Fernando Pomares; L’extraordinària història de la Bruna, de Marc Riba i Anna Solanas, i La última Navidad antes del universo, de David Muñoz i Adrián Carmona.

La gala, el 6 de març

L’Acadèmia del Cinema Català arrenca aquest dijous, 18 de novembre, la primera volta de votacions de la catorzena edició dels Premis Gaudí, que romandrà oberta fins a l’11 de gener de 2022. Cinquanta-nou títols (vint-i-tres llargmetratges de ficció, deu documentals, un film d’animació, quatre pel·lícules per a televisió, sis pel·lícules europees i quinze curtmetratges) competiran enguany per les 22 estatuetes en la gran nit del cinema català. La lectura de les nominacions tindrà lloc el 25 de gener a l’Auditori de La Pedrera.

La gala dels XIV Premis Gaudí se celebrarà finalment diumenge 6 de març a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i no el 20 de febrer com s’havia anunciat. La nova junta de l’Acadèmia ha volgut impulsar un canvi de format en la cerimònia i traslladar-la a aquest espai emblemàtic del Palau Nacional de Montjuïc, un dels escenaris més espectaculars de Barcelona i una de les sales més grans d’Europa. El Premi Especial del Públic s’entregarà, per segon any consecutiu, des de la Sala Mozart de Calella, el cinema més antic de Catalunya.

‘Herència’, nominada a 7 festivals més, tant nacionals com internacionals

A banda de la selecció per als Premis Gaudí, el curtmetratge d’Eudald Corominas també ha aconseguit fins a set reconeixements, tant en festivals nacionals com internacionals.

‘Herència’ ha aconseguit una menció especial del jurat al Festival Gollut, el premi del públic al Vox Popular Media Arts i el segon premi al Festival de Cinema Rural Espadà. També ha estat nominada per al Cerdanya Film Festival i el FESCIGU (tots dos qualificadors dels Goya) i per a l’AFIC de Mèxic, l’Human Rights Film Festival i el VOC d’Òmnium Cultural.

La història del curtmetratge

El projecte es va començar a gestar a finals del 2018 i, un any més tard, el desembre del 2019, es va dur a terme el rodatge. Durant deu dies, un equip d’unes trenta persones va gravar ‘Herència’ en diversos indrets del Berguedà. El coronavirus va endarrerir l’estrena del film i els processos de postproducció programats es van ajornar uns quants mesos per evitar que l’estrena coincidís amb el punt àlgid de la pandèmia.

Després de la preestrena, el director i la productora ESCAC Films van començar a distribuir el curtmetratge a diversos festivals d’àmbit nacional i internacional per tal de donar visibilitat el projecte.

Cinema negre, històric i polític

Herència, catalogada dins del cinema negre, està ambientada als anys cinquanta en un poble dels Pirineus catalans. Explica la història d’un enterrador que, angoixat perquè la seva vida està submergida en la desgràcia, mata una persona per poder cobrar els diners de l’enterrament. Les atrocitats de la guerra i els actes del passat emergeixen a la llum quan una nena descobreix l’assassinat i li comença a fer xantatge.

Herència busca explicar les conseqüències de la Guerra Civil i els despropòsits que es van fer quan es va acabar oficialment. Malgrat que el lloc està descontextualitzat, la història que s’explica beu de moltes històries reals que van succeir durant aquells temps.

X