Gironella transforma l’entrada sud del nucli amb un parc i mirador sobre el riu Llobregat

Abans hi havia l'antic escorxador i tot aquest espai serà el final de la recuperada Via del Carrilet, el trajecte que abans es feia en tren i que al llarg del 2023 s'hauria d'haver recuperat per poder-se fer a peu o en bicicleta

Inaugurada l’entrada sud de Gironella. L’Ajuntament hi ha construït una rotonda, un parc i un mirador amb vistes al riu Llobregat. Abans hi havia l’antic escorxador i tot aquest espai serà el final de la recuperada Via del Carrilet, el trajecte que abans es feia en tren i que al llarg del 2023 s’hauria d’haver recuperat per poder-se fer a peu o en bicicleta. Aquest itinerari unirà l’entrada sud de Gironella amb les colònies meridionals de la vila: Cal Bassacs i els dos Viladomius.

Aquest dimarts a la tarda s’ha fet la presentació de la nova entrada sud davant el poble. L’ha conduït l’alcalde, David Font, però també hi ha participat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. I és que les obres s’han pagat gràcies a una suma de subvencions demanades per l’Ajuntament de Gironella a través del Consell, i aquests ajuts han vingut de fons europeus (FEDER) i de l’Agència Catalana de l’Aigua. També s’han pagat amb diners que surten del PUOSC de la Generalitat i amb fons de la Diputació de Barcelona, a banda dels que surten de les arques municipals. “Té molt mèrit haver fet posar d’acord tantes administracions”, ha dit Josep Lara, exalçant la feina de coordinació de l’Ajuntament.

Per poder dur a terme aquesta actuació s’ha hagut de construir un mur cec paral·lel a la traça de l’antiga carretera C-1411a i al riu Llobregat. S’han ocupat els terrenys on antigament hi havia les instal·lacions de l’antic escorxador per tal de preveure les avingudes d’aigua del riu Llobregat al seu pas pel municipi. Posteriorment, s’ha cobert de terres per conformar la plataforma de la illeta i del sistema d’espais verds on s’ubiquen els jocs infantils, els parterres enjardinats i plataformes pavimentades amb mobiliari urbà.

El pressupost d’execució per contracte del total de l’obra és de més d’1,3 milions d’euros i s’ha fet en dues fases. “Han estat 10 mesos de feina, tot i que hi ha hagut trams que ha estat més visible i d’altres que s’hi ha treballat sense produir grans afectacions”, ha comentat l’alcalde, David Font. La primera fase ha estat la construcció del mur cec per prevenir les avingudes d’aigües del riu Llobregat i evitar inundacions dels habitatges. Ha costat 664.687,47 euros. La segona fase ha servit per construir el parc i el mirador i ha costat poc més de 700.000 euros.

L’alcalde de Gironella, David Font, ha destacat en la presentació que, amb aquesta actuació, es guanya espai públic per a vianants, uns 2.500 m². I a més ha apuntat que també s’ha inclòs en el parc un espai per fer exercicis físics i per al benestar i que complementa l’oferta d’altres espais similars que ja hi ha al municipi.

Per la seva banda, el president comarcal, Josep Lara, ha manifestat que “una de les raons de ser del Consell Comarcal és donar suport als ajuntaments berguedans” i s’ha mostrat satisfet que aquesta col·laboració doni els seus fruits: “Hi serem sempre que se’ns necessiti per donar solucions als municipis”. En el mateix sentit, la consellera Laura Vilagrà ha celebrat que l’obra ratifiqui l’entesa entre administracions per afavorir el món local:

La Via del Carrilet, el 2023

Ara l’Ajuntament se centrarà en la construcció de l’itinerari per fer a peu o en bicicleta en el que abans era la Via del Carrilet. L’alcalde, David Font, ha apuntat que aquest 2022 confia poder fer una part central d’aquest itinerari i, de cara al 2023, espera que sigui possible culminar la resta de trams i unir l’entrada sud de Gironella amb les colònies de Cal Bassacs, Viladomiu Vell i Viladomiu Nou.

X